Cara diet gdm masa megandung

Assalam...nak tnya untuk ambik bacaan bsp, kena ambik hari2 atau tarikh yg diberi sahaja...? boleh share cara pemakanan...?

Cara diet gdm masa megandung
2 Balas

W'salam, sharing pengalaman saya. BSP biasanya ikut pada tarikh yang doktor bagi. Selalunya 2 minggu sekali. Tapi kalau awak ada glucometer di rumah, boleh jer kalau nak pantau sendiri. Saya buat selang 3 hari. Waktu makan:- Sarapan - sebelum 8 pagi Lunch - sebelum 12 tgh Hari Dinner - sebelum 6 petang in between kalau lapar, makan makanan yang kurang gula. Sayur & buah adalah yang terbaik. Saya kurangkan nasi, selalunya hanya makan 2 sudu besar. Selebihnya saya top up dengan sayur dan lauk (ikan, ayam, daging). Minum air ikut keperluan BMI (berat badan). Biasanya saya akan letakkan hirisan lemon dalam air. Consistently makan vitamin, jangan tinggal. Saya juga amalkan vitamin C & calcium. Last, kena tahan nafsu craving especially kalau jenis yang tak boleh miss desert macam cake & chocolate. Sekali sekala, boleh lar cheat day. In Shaa Allah, kalau betul2 jaga.. tak kan melarat. Hopefully hanya GDM masa pregnancy. Harap tips ni dapat membantu. Good luck! 💞

3y ago

tq sis sbb sudi share... first time ada gdm..jadi risau...

waalaikumussalam. bsp kena cek utk tarikh yg diberi je. klau ada glucometer kt rmah boleh la nk cek bebila awak nak. klau sy, sy akn cek bila sy rsa sy trlebih mkn😅 waktu mkn sy: sarapan: lpas 8 pagi lunch : lpas 11 tngah hri dinner : lpas 8 mlm sy prnah try mkn sblom cek bsp tpi result dia jdi tnggi( sbb bdan akn proses gula sndiri klau tk ckup gula dlm bdan). sbb tu sy smpai skrg sy buat cek bsp dlu bru mkn. even nurse sy pn ckp boleh je as long as awak jga paras gula awak😊 air masak mmg sy tkkn skip sehari. everyday mnum, stiap kli mkn, stiap kli snack time. mmg akn mnum air masak. air manis pn sy mnum ja tpi sy control la skit mnis dia. semoga membantu🥰 stakat ni nurse puji bsp cntik jaa. wlaupn kekadang tkleh jauh dri bnda manis😅 mkn bnda manis boleh tpi kna doublekn jgak amount air masak🤭