Tempoh kehamilan

Assalammualaikum.. sya baru kahwin pda 2/11 hari tu, 21/11 yg lpas sya buat upt dah +.. kalau ikut kiraan apps pregnancy tracking, sya dah 5 week pregnant sbb last period pada 21/10.. tpi saya kawen belum sampai 5 minggu lagi.. mmg mcm tu k?

15 Balas

Lps kahwin awk xde period ke? Cek trus +ve ye. Mcm sy lak nikah 14/4, 15/4 sy period skali tu je sy period, 13/5 sy cek upt +ve & msa tu dh msk 5mggu, ni nurse klinik yg kira...sy kira2 mcm x cukup je sebulan kawin sbb sy ada period lps nikah 😅, tp nurse kata mmg akan kira dr hari pertama period...sbb tu klu bersalin biasa +-baby kuar dr edd...

4y ago

Sama macam saya nikah 7/3 last period 11/3 next mont terus x dtng bulan..mula terkjut jgak tapi bila dah tau jalan ceritanya baru faham..now 7w 3day

Tahniah sis...jaga diri baik2 tau...semoga dipermudahkan urusan awak ye..macam sy dulu time kawin baru lepas period..lepas 3 minggu kawin cek upt double line..kalau ikot app kandung dah 7 minggu..😁😁 tapi tulah takde jodoh bersama dengan anak tu..sebab sy xexpect terus lekat so sy tak jaga sangat makan minum...anak syurga mama Ahmad Ziyad ❤

5y ago

Amiinn.. insyaa allah saya cuba..

Lah nak pelik apanya. Sebab dh nikah time subur. Banyakkan membaca sis. Ni org kata bunting pelamin. Kalau sis sendiri tak paham macam mana situasi ni, nak explain kat husband lg susah unless memg husband pun jenis taw benda mcm ni. Kita sebagai perempuan sepatutnya benda mcm ni kita dh taw before kawen. Takde la jadi isu mcm2 nt

5y ago

Kiraan start hari pertama period. Last 21/10. Hari ni 26hb. Dah tentu la 4-5minggu dah.

Mmg mcm tu la.. Ianya di kira mengikut hari pertama last period(LMP).. kawen bln 11, last period bln 10..so, ambil tarikh bln 10 tu.. Lagi 1, perkara ni kena jelaskan pd suami agar tak berlaku salah faham.. Terangkan pd dia mcm mana cara pengiraan di ambil..

5y ago

Hahaha.. baru tau.. sebelom ni x pernah tau pun cara mengira.. terima kasih.. 😊

Jgn pelik ..sye nikah time hri 4 period. Seminggu lpas tu test upt da double line. Ade org xde ilmu kate kite bkn².doc sndri pon kire tarikh last period bkn nya tarikh last kite bersma😌tu nmenya bunting pelamin

5y ago

Huhu xpe sye dlu pon xtau n senang2 je org ckp sye preg ank luar nikah.. Lpas tu trus tny nurse yg cek sye n dy bg thu cre kiraan utk thu kite da brpe week.

Tak pelik pun sbb kira usia kandungan bukan ikut tarikh kita bersama suami tp ikut kiraan LMP kan.. Tu pun depends dgn tempoh cycle period kita setiap bulan

5y ago

Ya, tarikh first day masa last period. Masa first scan pun doktor akan tanya tarikh lmp tu utk dia buat kiraan usia kandungan

Awk bunting pelamin dik. Mmg camtu. Kiraan minggu tu dr mula awk period. Kalo awk last awk period sebelum kawin, msti la lebih kan kiraan minggu tu.

Wah tahniah sis. Alhamdulillah.❤👣 bunting pelamin tu orang tua2 panggil. Lepas kawin terus lekat.

5y ago

Alhamdulillah.. terima kasih.. 😊

Mmg mcm tu sis..bunting pelamin tu..ape pn tahniah sis😊

5y ago

Terima kasih.. 😊

ya betul, bunting pelamin ni 😊