Pregnant and cyst

Assalammualaikum.... Sy pregnant tp ad ovarian cyst.... Dpt tau ad cyst dri 3w pregnant n cyst dh 5 cm... Skrg ni dh 13w 5dy Cyst msih lg 5cm harap xde pape lah smpai masa bersalin nty inshaallah... Aminn...

10 Balas

Di sini sys sharekn pd sis pemakanan yg prlu sis mkn dan elakkn..hrp blh mmbntu sis.. 😉.. biasanya jika sis alami cyst yg air.. bile meningkat bulan ke bulan kita preggy dia akn mengecut dan hilang... Tp pape pn depend pd bdn msing2 mcmne.. mcm sy ritu since bujang dr 2009 mmg ada endometrosis kmdian operate 2011 after 2 year ada balik endometriosis smpai kwen mmg ada endometriosis stage 4.. xpnh mengecil cyst sy maintain je 5cm ke 6cm..smpai doc pakar kata xpluang tuk peknen sbb ada endo stage 4.. alhamdulillah ms preggy dkt both side dia mengecut spnjng preggy setelah 5taun sy alami endometriosis tuk kali kedua slps operation.. la ni bby dh umo 8bln. Msih bf.. hgga ke hari ini.. alhmdulillah doc kata cyst sy dh xde.. cume lepas ank age 1taun 8bln doc suggestkn try peknen balik supaya xde cyst ..tkut nti bila stop ..dia akn naik mendadak cyst tu.. mg d pmudahkn segala urusan sis..aamiin Pemakanan bg Wanita pengidap Endometriosis/Adenomyosis/Fibroid/Cyst/PCOS Disini saya kongsikan bersama jenis makanan yg amat sesuai & yg harus di elakan bagi wanita yg punyai masalah seperti di atas atau pun yg pernah menjalani pembedahan tetapi ia nya berulang kembali. Makanan yg di galakkan> Ikan laut seperti bawal emas, kembong& selar> Sayuran jenis kekacang - kacang panjang, buncis, sweet pea dll.> Kekacang - badam, kacang tanah, black bean, kacang merah dll.> Sayuran - kobis,brocoli, bayam, dan ulam-ulaman pegaga, pucuk ubi dll> Buah-buahan - Nenas & betik> Ubi kayu> Sup miso ( sejenis pes yg di buat dari kacang soya yg di peram dicampur kedlmsup utk di jadikan miso sup)> Teh hijau Makanan yg harus di elakkan> Daging merah (kambing & lembu)> Ayam ( Boleh di ambil dlm kuantiti yg sedikit)> Produk tenusu seperti keju> Ikanharuan> Gamat> Bahan perisa - pes segera & kiub2 perisa seperti stok ayam, stok bilis dll.> Makanan manis - kuit muihmanis & pencuci mulut> Minuman berkarbonat ( krn tinggi kandungan gula)> Makanan segera - burger, sosej, nugget, mee segeradll> Makanan ringan - cip kentang, jajan dll.> Makanan berlemak/ berminyak

saya masa 29week scan doctor kata mcm ada cyst. last kena buat mri bila buat mri doktor kata buah pinggang bengkak pulak. last results lepas bersalin baru tau apa yg sebenarnye n baru boleh tau apa dorg nak buat. baby gerak pon tak penuh dlm perut die gerak sebelah kiri je. sekarang tgh tunggu hari je baby nak klua doakan sye dipermudahkan.

Cyst ni boleh mengecut sndri nnt sis.. Sy aritu dlm 5 bulan lebih.. Ada 3 cyst sume kecut.. Cuma kene jaga pemakanan la.. Jgn mkn makanan yg boleh aktifkan cyst tu.. & jgn ambik sebarangan supplements tok kecutkan diew.. Biaq diew kecut sndri..

4y ago

https://m.facebook.com/amalanmakanansunnah/photos/a.696157463755023/780544695316299/?type=3 Sis boleh try bukak link ni.. Diew ada bgtaw makanan yg boleh aktifkan cyst

jgn risau sis,sy pregnant anak first sama mcm sis,8weeks doktor bagitau ada cyst 5cm... tapi xpe hospital akan pantau sampai habis bersalin.. sy habis bersalin cyst pun hilang,sy amalkan kurangkan makan daging,soya,cheese

NDs Vvvvvvvvvvvvcc5jjjjcjccjjjjjcccjjjjjjjjj6jjjjjjjjjjjjjjcjj6j6j6jjjcjjcjjjycjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj6j6jjccj5chfcccccjcjjjjjjcycccc6jjjcj5jjfyvfjjjjjjjjț56jjç6yj5cjjcýyycvhhc56hý5h555665jc5yyýyy65yy55ýccç5

4y ago

Ok sis noted😅

Saya dulu pernah ada cyst lepastu saya jaga makan.. takboleh makan sardin tin, daging burger, sosej, ayam bandar cucuk.. banyakkan makan buah delima dan madu.. InshaAllah okay

Saya 1st time scan pun ada cyst, time tu 6w. Tapi bila dah masuk 12w cyst tu dah takde alhamdulillah. Saya cuba jaga pemakanan.. tak makan ayam, fast food, processing food, tak minum soya.

salam sis saya pon ada dah nak dekat 6cm sis ada makan ape2 ke untuk kecutkan cyst saya pon sekarang risau sgt

4y ago

Waktu preggy ni , banyakkan positif , kental , jgn risau sangat .. just go with the flow .. nanti risau2 cyst makin aktif .. bnykkan bedoa .. mkn buah .. law lebih dari 5cm selalunya doc risau dia pecah je , law doc nk oprate cyst tu maybe doc tunggu 16minggu ke atas baby .. tapi xde pape lahhh .. saye ade dua cyst kiri kanan ovari plus appendik ! skg konsep mkn bende sihat plus redha jeee😂

Salam sis sory nk tnya sis punya cyst tu da hilang ke

4y ago

Wasalam sorry lambat reply.... Alhamdulillah cyst to hilang wktu kandungan sudah 5bln...

aminnn