GDM ke?

Assalammualaikum sy nak tanya berapa bacaan selepas minum air gula ye? Bacaan sy 5.1 semasa puasa..2 jam selepas itu bacaan sy ok..Nurse telefon kata sy ada diabetes..tapi dia kata border je baru..sy baca paras gula untuk diabetes untuk puasa 5.4 kebawah..kenapa nurse letak sy gdm ye?

4 Balas

Sy parents ade diabetis history. So buat buku je da kne minum. Result aritu seblom 4.5.. lpas 2 jam stil 4.5. Nasib baik ral kne repeat ke ape.. seram jgak.

Bacaan MGTT masa puasa normal <5.1, makanya nurse cakap sis di border pas2 angka 5.1. Jadi mungkin di category masuk GDM.

Bacaan sebelum minum air gula tu tinggi. Sesetengah klinik bacaan mesti 4.8

Sy 5.2..KK sy bacaan kn bawah 5