baby menangis

assalammualaikum semua. minta tolong para ibu katsini. tau ke mana2 ustaz di KL yg dapat bantu saya.. anak saya dah 2bulan+. berat pun dah 5.3kg. tiba2 je dia jadi gayat balik bila saya letakkan dia terlentang utk tukar diaper. dia kejangkan kaki dia muka jadi merah mata terbeliak besar lepastu terus menangis menjerit. saya angkat tenangkan dia lepastu bila cuba utk letak dia meraung lagi. skg dari pagi pegang. dia nangis sampai tertido. dlm tido pun terkejut2 lagi. mmg dari lahir dia kerap nangis dlm tido. nangis yg bersungguh bukan merengek. skg ni saya dah start kerja. dia pun makin berat. saya stress. seban dia nangis sampai biru. taknak bukak mata kejung2 badan. mintak tolong sesiapa.... saya merayu

21 Balas

sis pergi je dekat masjid area sis yg terdekat...biase ye akan ada uztz yg boleh buat rawatan, bayaran ye pon seiklas ati... anak sy camtu la..dr awal lahir da start ngis..tp sy jenis cepat prasan if someting yg lain..sy terus bawa berubat..alhamdulillah.. dlm usia dia 3minggu..da ok sampai skrg.. Dulu anak first sy pon camtu gak..tp sbb anak first kan..so sy xbape tau sgt pasal nie... anak first dr lahir sampai la usia dia 6bulan... ngis non stop.. after opah sy bgtau baru sy ambik tindakan... pergi berubat di masjid je.. alhamdulillah lepas tu da normal.. tenang je...

4y ago

sis nak tanya. masa anak 1st tu kan. nangis sampai 6bulan. nangis mcm mana tu. and waktu bila. sbb baby bila dia dah start nampak kan selalu boleh tenangkan dia dgn bg tgk luar tingkap atau tengok tv ke kan. sbb baby saya baru masuk 4 bulan ni.

Oh sis. Umur pun lebih kurang anak sy 2bulan lebih berat 5.7kg dh sekarang. Sy perasan 2 3hari nie die start nangis padahal mata dh ngantuk sangat. Bile malam je nangis mcm sakit. Tukar pampers, check perut semua okey tp tetap nangis. Sy peluk zikir bace surah die diam. Malam nie je sy cakap kuat2 'siapa kacau akidd nie, nak kena nie, dh pegi jauh2, akidd nak tido nie, jangan kacau' lepas dr tue sy letak die sambil nyusu terus tido. Esok nak tanye2 org jugak kot ade ustaz yg pandai kan. Kite ikhtiar.

Same mcm ank sy... smpi 4 kli jmpe ustz skrg dh ok dh... yg pling truk mse blik rumh mil... adik ipar blik dri kluar waktu maghrib tros dtg kt dia cium... dia mula mnges x brnty... dia mgntok tp xnk bring kt tilm... dia nk sy plok ja.. spnjg mlm sy x tdo nk bdukung bplok dgn org lain xnk lgsung. Lpas dri tu sp2 yg x mndi blik dri kluar mmg sy x bg pegg ank.... n smpi skrg rdio alquran 24 jm pasg. Skrg pon waktu mghrib x brani bawak luar

4y ago

sis.. bawa jumpa ustaz tu ustaz tu baca2 ke mcm mana

If sis buka ayat ruqyah & bacaan al-quran dalam rumah baby still sama juga ke? Kalau boleh pergi ke masjid berhampiran rumah, buatkan air yassin & bacaan al-fatihah 100x. Kalau bacaan al-quran sis atau suami baik, boleh juga parents je yg buatkan untuk baby. Then, sapukan seluruh badan bayi. Make sure sebelum maghrib je dah tutup segala pintu, tingkap kat rumah. Mcm diganggu ummu sibyan je gayanya.. baby sis ketakutan sgt tu.

4y ago

dari dia lahir sampai skg mmg tak lekang bukak bacaan quran dlm rumah. saya ada radio yg org jual tu. yg tu pasang bila tidur malam. siang hari selalu buka youtube kdg pasang qasidah, kdg pasang bacaan ayat kursi on repeat tu. pukul 7 pula mmg akan buka tv alhijrah. bila azan maghrib saya pasang kuat2. tingkap pula pukul 6 lagi saya akan tutup semua. sebab saya mmg sensitive bab2 ni. tapi semalam mmg dia teruk sgt. saya rasa mcm nak mengamuk dekat benda yg kacau dia tu. mmg muka dia takut sis. boleh nampak dekat mata dia. anak saya kalau gayat biasa lain. tapi semalam mmg lain sgt lah. muka dia tu. sedih rasa bila ingat balik.

Sama mcm anak sy sis.. Umur pun hampir sama.. Letak je nangis.. Letak je nangis.. Nak kene berdukung je.. Org panggil 'HIGH DEMAND BABY'..Dia nak perhatian.. Nak ajak bermain je.. Nak ada mak ayah dia sebelah je.. Sekarang alhamdulillah dah jumpa cara nak leka kan dia.. Masuk kan dlm buayan hayun.. Dia leka dgn mainan tergantung tu.. Mula2 memberontak jgk.. Tpi biar kan tahu2 tido..

Sis pasang ayat ruqyah. Beli radio kecik alquran tu sis. Pasang azan kuat2 satu rumah dgr time maghrib. Sebelum maghrib tutup tingkap pintu lepastu jgn bukak pintu selagi blm pukul 8. Sbbnya dia tgh merayau lagi. Bila time malam nak tidur pasang je ulang2 ruqyah tu dan Jangan bg rumah gelap. Sekurang kurangnya pasang satu lampu. Dlm bilik tidur pun jgn gelap. Pasang lampu tidur.

Ya Allah, takut nya sy dengar.. hrp ada yg dpt mambantu.. sy pun prnh rasa cmni dulu.. dengan suami asyik gaduh je, bukan gaduh biasa tp mmg teruk sgt gaduh sampai libatkan pisau lpstu bby asal tgh mlm je mesti meraung nangis.. rupanya ada yg kacau hubungan kami suami isteri smpai bby pun kna tempias.. Alhamdulillah nasib tak lama.. skrg dh okey

Saya penah ada pengalaman mcm tuh.. Saya ingat ank kembung perut ke apa.. Colic.. G jmpe doc.. Doc ckp sume ok.. Last call org utk berubat.. Alhamdulillah ok.. Mmg budak2 kecik ada je yg ajak bermain.. Dia makin besar.. Dia nmpk dia tunjuk je.. Alahai.. Ibu yg seram..

Sy nk bgtahu pon ssh juga. Dekat sblh rmh sy ni dia bukan ustaz. Tp org masjid lh. Blh berubat baby nanggis. Guna air smyg hajat je. Sis duk mana. Kmungkinan..ada gangguan juga tu. Sis bg no fon. Sy bgtau. Dia ada abg juga kt kl yg blh berubat..ustaz.

4y ago

ada cara nak dm ke katsini?

Awk bukak ig bonds rozita.. try berubat kt sane.. insyallah mnjadi.. bnyk org g sne semua mnjadi.. bayaran Pon X tinggi sngat.. mampu lh org Kate.. sambil2 to blh mintak tips pasal baby kt dia.. dia sngat2 membantu..