Baby nangis semasa menyusu

Hai mommies, nak tanya - kenapa baby menangis bila kita beri susu sedangkan dia tgh lapar. Mcm dia dah start merengek minta susu then kita tenangkan dia dah okay baru bagi susu. Masa hisap susu tu dia isap sambil nangis siap sepak2 di kaki. Kenapa ya jd macam ni? Ada sesiapa yg tahu atau pernah mengalami situasi yg sama?#pleasehelp

9 Balas

mebi juga baby tu nak dapatkan posisi selesa dia. sebab tu juga dia nangis sambil nak susu. ataupun dia marah sebab susu keluar lambat / sedikit. normally, kalau baby susu badan + susu botol (campur) .. dia mcm ni juga. sebab kalau susu botol keluar laju. mean: isap sikit pun dah keluar. kalau susu badan, otot2 pipi dia kena mainkan peranan. kena isap betul2 baru keluar. u juga boleh try, masa nak susukan dia tu.. u nyanyi/zikir berlagu sikit. humming ke.. maksud i, ada rentak2 nada .. untuk tenteramkan dia yg tgh marah. biasanya baby akan tenang bila dengar. i pun selalu buat mcm tu, ketika susukan baby, mandikan, dan ketika pakaikan baju utk dia. baby akan rasa lebih releks.

1y ago

Tp kadang risau juga baby tak cukup susu 🥲

baby menangis tu cara dia berkomunikasi.. kadang mmg tak tahan tapi nak buat macam mana, dah nangis je yg dia tau.. kalau boleh jaga timing menyusu baby sebab kalau baby dah terlalu lapar baru dapat susu mmg akan meragam @ merajuk. selang 2 jam cuba offer susu.. kalau dia taknak, try lepas 30 minit.. macam tu la seterusnya sampai dia pandai minta susu sendiri..

Anak saya selalu jugak mcm tu sbb dia betul² dah lapar sgt tu.. kalau burp dia lps susu mesti bunyi angin.. maknanya anak dah masuk angin.. so sy jaga timing susu dia balik.. baru lps tu ok..

maybe perut baby tak selesa. dia nak comfort dengan menyusu tapi nanti susu tu akan keluar balik. jangan terlewat bagi susu walaupun baby tak nangis dan nampak ok je.

sy pun jd mcm ni. kdg dh nmpk cues dia. tp bila offer susu ttup rapat mulut. jenuh pujuk2 sbb duk nangih2 lg, dlm sengah jgk br mau minum.

saya pun dlu anak camtu, kes sy sbb campur susu botol. jadi bila susu badan dia jadi bebal sbb susu badan x senang n laju mcm botol..

Kemungkinan baby dah masuk dalam fasa late cue sebab tu jadi begitu.

1y ago

Oo terima kasih

dia nak selesa kot tu

umur bby?

1y ago

nyusu bdn / botol? sebaiknya set timming . bg bby susu sbelum dia btul2 lapar. kalau dia dah tunjuk2 tanda nk susu trus bg.. lagi satu mungkin perut tak selesa