Sangkut Kencing Manis pregnancy kali ni 😌

Assalammualaikum.. Saya td baru je dpt call dr KK pasal result minum air gula 2 bln yg lepas. Ingatkan x sangkut, sekali nurse bg tau yg saya kena GDM. Bacaan pun tggi selepas minum air gula tu 😔. Rasa agak stress jugak sbb kandungan baru je 4 bln lebih.. Maknanya rutin check up saya ke KK akan lebih kerap lg. Mmg kena jaga betul2 pemakanan la pasni. Ada tak mommies yg senasib dgn saya?

12 Balas

Sy 2x mnom air gula. Yg kedua sangkut. Nurse call ckp gdm mmg down gler rse. Sbb pk renyah dier tu 😩 tpi positif je pastu. Fikirkan baby. Jg makan. As in seimbang. And exercise. Setakat jln taman pon dh okay.

4y ago

Positif ye sis.. Saya pun mmg jaga mkn sekrg ni.. So far GDM on diet..Mudah2an segala urusan sis dipermudahkan

selalu nya dapat result after 2 bulan ke?? sy masih belom dapat result lg,risau jugak sbb ade sejarah keluarga kena kencing manis darah tinggi. skrg bile check bsp kt klinik,agak tinggi. sy sgt2 risau 😔😔

4y ago

Mcm saya hari tu hampir 2 bln jugak baru dpt result. Maybe sbb kes covid jd byk delay kt situ. Apa2 pun saya doakn sis ok je. Jgn susah hati. Take care 💓

Sy pun sangkut jgk minum air gula..now kena checkup setiap dua minggu.. Alhamdulillah bacaan masih boleh control lagi n doktor pun xde bagi apa2 ubat sebab setiap kali checkup bacaan gula sy okay

saya pon gdm on insulin mse 30weekss now dh 34 weeks .. bacaam pagi selalu kantoi 5.4 keatas... insyaallah semua nya okay ye sis ape yg doktor sarankan tu terima je tau... 😊😊

4y ago

betul tu sy pon kekdg ptg n malam tu risau sbb bila dh ptg mmg mcm lapa kan

sama sis..prgnant kali ni(yg ke5) sangkut plk..2mgu skli kne cek bsp..tp nxt week klau tggi jgk sbb dh 2x merah(tggi) kne cucuk insulin😥

4y ago

Mudah2an bacaan sis x tggi ye.. Saya sekrg ni GDM on diet.. Mmg jaga mkn betul2 kali ni.

Anak kedua, 😭sangkut gdm lgi.. Padahal dah puasa betul2. Ambil drh 1st ok.. Yg second pula tba2 x ok. Stress pula.

sma le sya sis sya gdm on ubt metafomin 2kli tkr ubt tpi dktr kta gdm still tgi mggu dpn bsp lgi klau tgi on insulin plk

4y ago

tq sis smga sis dipermudhkn jgk

Sy sangkut, jga mkn & buat bsp 3x xok jugak. Bacaan 8. on ubat baru bacaan ok 6.. harap x smpi kena insulin.

Sy gdm on diet. Kantoi masa minum air gula kali kedua masa 7bln kot.

4y ago

Aamiin. Tq mommy

Biasanya minum air gula minggu ke berapa ya sis?

4y ago

O ok tq sis