MDD SEMASA PREGNANT

Assalammualaikum. Saya nak minta pendapat, haritu saya buka buku pink dan Dr diagnosed saya ada mdd, jadi saya kena follow up hospital dengan psy every month. Tapi masalah saya, mak mentua saya asek suruh saya tipu Dr dan dia suruh saya cakap yang saya dah ok tapi saya memang tak ok. Saya rasa murung tapi dia tak tahu. Dia suruh saya buat camtu sebab dia takut saya penat kena ulang alik hospital. Tapi saya memang memerlukan rawatan ni sebab saya memang ada history mdd since 2006 tapi mak mentua saya tak tahu. Sebab saya dah cuba explain ke dia, tapi dia cakap dia tak paham ni sakit apa. Dia anggap ni sakit yang remeh. Dia cuma pesan jangan banyak fikir je. Saya buntu sekarang 😞

1 Balas

Waalaikumussalam, pndpt sy pls stay with your decision. Jadi selfish demi keselamatan diri & kandungan because u are the one who face it. Minta sokongan dari suami, share dgn dia apa sbnrnya yg berlaku. Mcm sy, terpaksa on ubat cucuk tmbh darah sbb hb low, 7hari ulang alik kk. Sy dh usaha mkn semua yg dicadangkan, tp tak berhasil. Bila mertua dpt tahu, dia ingat sy picky eater sedangkan sy mmg allergic pd seafood & xmkn organ dalaman (parents sy xajar). So suami btindak jd org tgh utk explain keadaan sbnr. Her intentions is good, takut awk penat. But I'm sure when u start to show the +ve result when seeing psy, myb she can understand.

2y ago

Terima kasih atas nasihat sis. Itu lah ramai cakap suruh saya berkeras sikit. Kita bukan nak melawan cakap orang tua tapi saya rasa keadaan mental saya lebih penting sekarang. Itu lah, cuma saya rasa sedih bila kita cuba jelaskan, orang cakap kita mengada dan terlalu banyak fikir. Sedangkan kita sendiri tak minta ada rasa macam ni. Semoga semua urusan sis dipermudahkan sampai bersalin yaa. Selamat berpuasa ❤️