Macam mana nak elak orang bagi makan anak kita

Hi anak saya dah 9months, makin tak duduk diam nila orang makan dia terliur nak sepahkan and capai barang depan mata, bukan nak makan… tapi bila dah sekali suap memang dia meminta minta la. Masalah dia sekarang saya tinggal dengan mentua, setiap kali saya makan mesti mentua suruh suap kat anak, haritu saya makan kek lepastu dia suruh suap kat anak katanya anak terliur, padahal anak saya ok je tak disuap pun, tapi bila dah sekali suap memang sebekas pun habis la. Dia paksa saya suap kek kat anak katanya kesian terliur tapi saya insisted tak suap saya cakap “kalau suap nanti sebekas dia makan mak.” Pastu mak mentua jawab “biar la sebekas, kesian kat anak terliur.” Saya buntuu, sebab anak saya no salt no sugar dah la dah obes dah tapi sekarang saya terpaksa suap roti roti gitu sebab serabut bila orang paksa suap kat anak 😪 anak saya ni jenis semua makanan dia bedal kalau orang suap, makanan takde perasa pun dia makan. ikutkan hati taknak duduk kat sini tapi terpaksa, kadang rasa macam nak cerai je taknak duduk rumah mentua punya pasal tapi tu lah, mana taknya asyik ujian sama je, baru nak merasa tinggal jauh dari semua orang dah balik rumah mentua balik 😢😢😢😢 #bantujawab #bantujawab #bantujawab #ingintahu #bantusharing #firstmom

8 Balas

Pengalaman saya - Mental kena kuat - Hati kena cekal - Jangan give up - Awak dan suami kena bekerjasama dan ada same direction on parenting. My biggest challenge was my parents and in laws. Tipu la kalau takde situasi terasa hati antara orang tua dengan kita. Tapi apa yang penting cara kita tegur tu berhemah. Cara saya dan suami, kami suka bagi fakta dalam nada santai dan jangan give up untuk tegur. Kalau kena tegur setiap masa, tegur je. Bukan awak sorang je tau yang kena tegur. Suami pun sama. Kalau sorang je tegur memang tak jadi apa sebab orang akan anggap kita tak serious. Short story kami berjaya dalam no sugar/no salt added diet untuk anak sampai 2 tahun. Good luck!

Kena kental sis. Be firm. Kalau tak diri sendiri sakit hati. Saya mula mula iyekan, tapi lama lama tu makin ada isu. Sejak dari tu, saya dan husband bersuara sikit. Tegur tegur tegur. Bagitahu lah ohh takboleh macam ni, bagitahu sebab nya itu ini sekali. Nak terima atau tak, terpulang. Husband pun kena faham dan ada point yang sama. Kalau sorang A, sorang B payah jugak lah. Saya jaga salt/sugar sampai anak umur 1y5m je. Kalau dapat sampai 2y lagi bagus. Tapi tak bermaksud boleh bedal semua, anak saya sekarang dah 2y7m masih amalkan real food, junk/fastfood ke apa takde sangat kami kawal lagi. Dia pun kurenggg makan makanan macam tu. You can do it 💪🏻😊

Sis. Jadi firm sis. Jadi tegas. Biarkan orang nak cakap apa. Itu anak kita. Biar kita yang corak biar kita yang didik. Bukan apa sis, kalau nanti andaikan anak tu sakit, yang bawak ke klinik sis bukan mak mentua sis. Yang keluar duit pun sis buakn mak mentua. Diaorang akan cakap, "pandai dia lah, anak dia yang sakit Ye sis. Anak kita. Bila time budak sakit semua anak kita. Yang indah indah semua cucu dia. Jadi firm and tegas je sis. No means no.

I feel u sis.. in law sy mcm tu juga tp sy mmg berkeras ckp xleh, ank sy, sy yg jaga sy tau la mcm mna.. even husbnd ada gtau pn xleh tp still kta kna perthankn juga..jgn d sbbkn org sekeliling wlaupun in law/parents suru bgi mkn itu ini kta ikut sis.. ank xleh say no lg so kta sbgai ibu kna berkeras juga demi kshtan ank..jgn smpai dh jd apa2 ibu jugala kna hadap

2mo ago

Xpe biarla dorang ckp/judge mcm tu. Sis lg tau apa yg terbaik utk ank sis. Abaikn je. Xyah nk explain pnjng2 dkt org yg xnk fhm. Cukup sekadar gtau ank sis xleh beri mkn suka hati, stiap org x sma

I feel u sis . . Anak saya baru nak masuk 5 bulan tapi bila tengok orang makan jaa diaa pon kalut . . Dengan mata nya dengan tangan2 sekali dia gawang nak makanan kita . . Mak mentua pulak jenis kesian nyaa cucu opah lepas tuu nak sumbat jaa . . Satg mula laa cari kismis or kurma nak bagi makan juga ke cucu . . Kita ni pikiaq ke anak jaa takut jadi ap2 ermmm

2mo ago

Saya warning mil jangan suap apa2 selagi 6 bulan.. sampai harini dia perli saya "kesian anak terliur.. maknya gigih nk tunggu 6 bulan" Susah bermentuakan orang kolot ni.. disrespectful pulak tu 😪 Mak saya sendiri bg amaran keras suruh bg makan bila dah cukup 6 bulan je.. beza lah orang yg open minded dengan kolot ni 😪

"anak takleh makan kek manis2 masin2, ni yang makanan dia kalau nak suap tau mak, takpe doktor tak bagi lagi dia makan kek semua tu, takut sakit" ready sentiasa makanan utk anak, mcm saya kalau raya buat biskut raya utk anak,kalau time kami makan ready buah ke apa utk anak, bila mak tanya anak makan buah je sian dia pastu hehehe kan je

2mo ago

betul. bagitahu and explain jelas & tegas. tapi tak setuju bab in laws auto jadi mak ayah kita. dalam islam tak ada istilah in laws auto jadi parents kita. ya kena respect etc mcm kita respect parents tapi taraf dia tak sama mcm parents kandung, tak wajib ikut cakap dia etc.

sis, bincang dgn husband untk cari rumah sewa yg murah2 pun takpe. dduk dgn mertua ni kdg2 mcm2 disuruhnyaa. kita yg sakit hati

2mo ago

Sis, saya ada rumah sewa tapi ada masalah sikit so tak boleh balik rumah sewa saya 😭😭

sedih nya, saya pun dduk dgn mil.. xtahu dh bersalin nanti mcm mana.. harap sis tabah 😭