baru 6 weeks pregnant

Assalammualaikum, saya baru 6 weeks pregnant tapi badan dah sakit pastu selalu letih. memang macam tu ke? malam mmg tak boleh tdo sebab mual teruk pening 😢

baru 6 weeks pregnant
14 Balas

msa pregnt anak ptama dlu pn mcm tu nk dijadikan certa akk xtau pn tgh prengnt sbb xtpikir n xingat priod dh dtg ke blm yela slma 8 tahun kwin tu mn la pnh sngkut bdn letih ngtuk xkira masa malas penah 1 hari tu tbaring tido kejap selebihnya baring malas2 cma bgun p toilet n mkn je tp pelik xdemam..yg lg pelik muka pucat keluar dr toilet sbb letih membuang tiber sembelit.. jln sikit jer dia pnya penat mcm br lepas balik dr berkebun. bila sedar dh 2 bln lebih xpriod. br la beli alat test urine sndr kt rmh ada 2 line. happy tp belum ready nk p klinik time tu br2 pkp ketat lg thun 2019 ke 2020. btangguh la nk p klinik smpai xtau yg pntingnya ubat vitamin asid folic ke apa.. usia kndungn dh 12 mnggu klu ikutkn sygnya sy dtg priod mcm biasa xda sakit pn n msuk hr ke 3 br p hospital krjaan tp kna tggu berjam2 la sbb doc bz kt bilik bedah jd sy pn xnk tgu n balik jer..pikir dh kluar darah mcm priod ni mknanya dh gugur habis kot. Smpai la hr ke 5 br sy rasa seksa memulas sakit smpai mngis suami bwa p hospital.. doc n misi keluarkn janin tu xnmpk pn sbb dorg teeua masuk dlm botol n plstik. sedih bila tgk anak br nk jd Allah yg merncang smua. Alhmdulilah skrg sy prngnt lg dh masuk 29 mnggu 5 hr .. doakn baby sy sihat slamat dilahirkn mac 2022 nt yer korg..

2y ago

hmpir sma sya due 16.3.2022😅😅😅

Normal tapi if puan rasa makin teruk, pergi je hosp mungkin dehydrated sbb kita muntah2 kan. Sy start pregnant haritu jadi lemah, nak gerak dalam rumah pun tak larat sangat, sampai solat pun duduk, nafas pendek, darah drop 9. Bila makin tak larat sy terus ke hosp je, at least doc check on both mommy n kandungan. Throughout the journey banyak kali fikir taknak preggy dah, now dah deliver 12 dec haritu, rindu pula masa preggy. Tahniah ya puan, jaga kesihatan, slalu fikir positif, kadang kita rasa aku ni sakit2 risau effect kat baby, but no, always fikir yang baik2 je, inshaallah sihat selamat keduanya mommy n baby🌸

sejak 4w smpai sekarng 8w memang cepat penat.. siang mesti kena tidur 2@3 jam. lepas tu mesti kena makan atau minun panas setiap 2@3 jam.. belum pernah muntah.. mual dan pening2 sikit saja setakat ni. perut rasa macam kembung ja.. setiap kali tidur malam saya lebih selesa tidur meniarap daripada mengiring atau melentang😅

doakan saya jugak semoga ad rezeki ya sis . last period 26 oct 2020 , bulan 12 darah coklat keluar , sehari je dn tk banyak . symptom² pregnant tk der la sgt cuma malas tahap yg melampau . asek nk tidooo je . takod nk cek sbb takod kecewa lagi .

Normal .. alahan ..inshaa Allah selepas ni okayh ..saya 12 weeks pun masih alahan lagi ..mual. pening muntah .angin satu bdan semua lah ..dgn tak selera makan nya .. pksa je setiap hari makan

sama mcm saya jgk, utk first trimester mmg mcm tuu utk sstengah org sbb badan tengah alami perubahan dgn peningkatan hormon semua,

early sign pregnant. setiap badan ibu berlainan. ada yang asyik muntah badan sakit mudah letih. ada yang langsung tak da simptom.

normal awak. inshaaAllah semoga diberikan ganjaran atas kesabaran dan ketabahan menghadapi alahan2 dan sakit semasa hamil 🥰

Normal awak, inilah satu satu nikmat semasa mengadungkan zuriat kita. Nanti akan dirindui juga selepas melahirkan. hihi.

normal puan. didik diri tabah dan redha dgn ujian kehamilan yg indah 🥰 syukur selalu. Take care ye

3y ago

terima kasih, inshaa Allah ❤️