MommyyyGDM

Assalammualaikum dan salam sejahtera..siapa sni ibu gdm yah mcm mna kmu jaga mkn?? Mkn nasi sehari berapa kli..😊#ingintahu #bantusharing

11 Balas

sye mmng ade diabetis sebelum preggy.. saya mkn utama 3kki sehari.. srpan,mkn tghhri,dn malam...tp...sye xde amek minum pg,minum petg dn minum malam . sbb klu ade tmbhan "minum²".. gula kurg cntik.. wlpn bcaannye dlm 6 ke 7.. klu tdk preggy ,cntik dh tu . klu preggy msti 5.3,6.7,6.7,6.7 kebwah... sye yg ade diabetis sjak 2019 pn struggle nk mntain mse preggy wlpn range tiap² hri tu molek hbis ikut piawai penghidap diabetis iaitu 4.4-7.. bila preggy kne kurg dri 5.3 bila puasa dn kurg dri 6.7 bila lpas mkn...bila tnye doc...doc ckp...preggy stndard mmng kne trun dri tu...sbb..bila lebih.. dri 5.3 og dn 6.7 slps mkn.. risiko kematian bayi dlm kndungn adelh tggi.. mse booking HBA1C sye 5.1 dn sblum preggy pn.. drah thunan sye untk HBA1C kurg dri 6 wlpn mksimum nye msti bwah 6.5%..preggy mmng xleh ambil gula xkira dlm bntuk minumam atau mknan.. xkira sebelum buat bsp atau selepas buat bsp.. sme sje.. klu kiter cheat sbb nk bsp...nt.. mse amek drah HBA1C pn akn kantoi jgak.. so.. jgelh mkn sebaiknye.. ade mse kiter pn nk cheat jgak.. sye pn ade cheat day.. tp.. berpada² dlm pngambilan...sye mkn nsi 2kli.. tgghri dn mlm.. sukat nasi dngn cawan ccup 1/2 (cawn sukat tepung)..pg plak tgok jenis srpn.. klu roti putih 2 keping.. klu mkn nerat.. sukat guna cawn 1/2.. mee kuning klu bleh elakkn,kentang.. pling tggi bacaan.. tp.. skli skla.. bleh.. tp.. berpada².. seminggu sekli bleh mkn mee kuning atau kentang.. tp...dri dlu...sye mmng xgemar kntang.. sbb pencetus paling tggi bacaan gula dn yg kedua mngikuti ialah mee kuning.. buah²n ambil xleh bnyak.. bnyakkn mkn sayur dn 1 hri kne minum 2-3liter air sehari... klu btul² nk mantain bacaan gula dgn baik..

makan macam biasa tapi amalkan suku-suku separuh. Kalau tengah hari & malam nak makan, boleh je makan 2-3 kali tapi porsi mesti suku-suku separuh. Lauk utk protein (ayam, daging etc) & sayur-sayuran, doktor sy suggestkan kalau ayam mungkin dah makan ayam goreng, sayur mungkin boleh cuba masak bening atau masak air je. Seimbangkan juga cara masak lauk, kalau 1 ada guna minyak, 1 lagi tiadakan. Doktor sy juga galakkan ambil buah-buahan isi warna putih mcm jambu batu & epal hijau. Sayuran pun sy kerap amalkan timun & salad mentah utk tambah serat.

1y ago

eyaa e2 lha saya bwt skg.. air manis saya mmg tidak ambk.. semua suku suku separuh jaa 😊

saya gdm on insulin.... sehari saya makan 4 kali🤣🤣🤣 time lalu...time tak lalu hang lalu pi depan mata sekali pun tak ada nak tengok aihhhh ... masalah sekarang ni saya kerap hypo ...pagi cucuk insulin lepas tu makan nasi tak dan Sampai ke petang 2 cawan ayaq gula kena buat sbb hypo.... Allah....bacaan awal pagi 5.9...cucuk 6 unit... stress seminggu sekali kena buat bsp... ulang alik klinik tiap2 hari sbb ada high bp on ubat...🤧🤧🤧🤧...stresa

1y ago

tidak sis lapar kar tngh mlm 🤦‍♀

Nasi makan mcm biasa tp tukar beras kepada low GI beras. Buah and sayur makan la bnyk sikit. Buah x semua bole makan. Buah jambu batu, buah naga merah and green apple bagus utk gdm mummy. Bnyk kan makan sayur daun hijau, bokchoy, kailan, sawi sgt bagus. Ulam2 pon sgt bagus. Kalau teringin sgt nak makan benda manis, makan dark choc 85%. Kalau snacking plak elok makan buah Dan ke kacang.

Sy mkn je nasi 3 kli sehari.. pgi tghari ptg.. bgi sy, utk bsp yg ok, lpas je buat bsp tu trus mkn.. buat suku2 spruh, jgn mkn byk2 sgt.. lpas tu kn jarak lme utk bsp ke 2, jgn mkn ape2 dh, bleh mnum air kosong je.. mcm mkn mse lpas buat bsp pkul 8lbh pgi, stop mkn 8.30/9 pgi, pkul 12.30 plak buat bsp, result 5 lbh je..pstu mkn, stop mkn pkul 1 mcm tu, pkul 4.30 bsp.. begitu la strusnya

waalaikumussalam.sehari bfast ringan je, roti 3 keping atau kuih 3biji air masak, minum pagi mnum susu, lunch nasi sikit+lauk sayur lebih +buah, minum petang susu nutrendiabetik secawan, dinner ikut mood kdg2 xmkn.. klu mkn nasi, mkn lebihkan lauk sayur + buah. stop dinner paling lewat kol 8mlm. InsyaAllah BSP cantik. tp, selalu cheating jugak hahaha 🤣

1y ago

diet control. Tanpa ubat/ insulin. mmg jaga makan je. berat pun naik sikit2.kadang2 turun. start buat buku masa pregnant 3bln, berat 53.5kg. skrg da masuk 7bln++ berat 58kg.

sye mkn nasi mcm biasa. xde mslh pon. sugar level semua normal je. jgn mkn buah byk. mkn 1slice je utk lunch and dinner. xnak mkn pon xde mslh. air manis limit kan. 1hari 1cawan or 2 cawan je. lebih kn air masak. manisan pon limit kan. yg paling penting jgn mnum susu mengandung. mnum susu kotak biasa je. xpon susu tepung biasa.

1y ago

eyaa sis saya mnum susu kotak no sugar.. tp tuh pn jarang lhaa 😂

makan macam biasa tapi jgn makan benda manis2 , makan sebelum kul 7/8 mlm . confirm esok cantik bacaan bsp . tapi saya tak jaga makan juga saya tibai je 😂 Alhamdulillah selamat lahir 🥰

1y ago

on ubat . first kena bacaan minum gula 5.4 , sikit naik pun kena jg .

ntah la. jaga makan pun bsp pagi mesti 5.3 😭 waktu lain bsp cun je semua .

1y ago

dah jaga makan semua. semua tips dh ikut. sminggu sblum bsp jaga mkn btul2. x usik air manis. mkn sblum jam 7. air masak 2liter shri. mkn beras perang . smua dh ikut. tp pagi mesti 5.3 juga. waktu lain bsp cantik je. sangkut kat pagi je 😥😔

Wsslm. Sy mkn nsi byk. Tp beras sy plih yg gluten free. Mlm2 sy akn mnum air suam lemon... Utk cut gula