sangkut kencing manis.

Assalam..ada x sape2 di cni cek gula asal 5.1..pas minum air gula naik 7..nurse tel bgth kena g klinic cek pulak cek yg dlm 4 kali 1 hari..5.1 tu dh kira ada kencing manis?.

21 Balas

Tak Puan. Saya result sebiji mcm Puan. Dia sebenarnya borderline result tu. Yang seeloknya 5.1 dan ke bawah. Lepas ambil gula 7.1 dan ke bawah. Saya dapat dua dua result gitu. Jadinya kena buat ujian air gula utk pastikan gula dalam darah dikawal. Nurse nak pantau sahaja. Sbb risau jadi diabetes semasa mengandung, maka kena checkup yg tu. Sbb diabetes semasa pregnant membahayakan baby dalam kandungan. Semoga dipermudahkan segala urusan Puan. 😊

4y ago

I see...patut dia kata apa² dia akan call...okey okey..thanks info...huhuhu

Saya anak 1st mmg kna gdm..ank 2nd mse mula mnum ok..bla last2 nk brsalin, doc kata air ktubn byk n baby besr, ps2 chck dia kata ada gdm..skrg nie tgh prgnnt ank ke 3, 1st mnum air gula misi kata ok..xde gdm..tggu 28w nnt bru mnum lg skli..hrap2 la x sngkut gak y nie..rsau gak klau asyk kna gdm je..huhu 😥

4y ago

A'ah..klau gdm kmngkinn air ktubn akn byk n baby besr..tu kna ati2la 😁

Ni pengalam pertama anak dh ke 4..teruk sangat kencing manis..sebelom minum gula ok 4.5 lepas dh minum gula 9.3 😫😫..dulu teruk ambil darah 4kli 1hari 2 kli sebulan sekrng dh ok 1 kli sebulan dh..kena kawan permakanan minum gas yg manis2 lh..klu nak rasa yg manis2 makan buah jer

4y ago

In sya Allah..hari ni g cek..terkawal..turun berat badan gara2 diet tkt gula naik hahaha

Selalunya org akan sangkut yg ke dua mcm sy 😆.. first 4.4.. yg ke dua 8.8 🤣.. kena gdm utk control diet. 2 kali da check bsp alhamdulillah normal.. senang hati. Doktor pun kata check 3 minggu lagi akan dtg.. hrp2 normal jugakla m. Lagi2 dah dekat nak bersalin ni

4y ago

Sy mcm awak.. Mcm mana awak kawal makan ye..

Sy pun sangkut jgk. Terus kena buat bsp 4 kali sehari, setiap 2 minggu. Last2 sy beli glucometer tu utk buat bsp sendiri. sbb kerja, susah nak ulang alik ke klinik. Menyesal pulak x jaga pemakanan smpai sangkut kencing manis.

4y ago

Adoii lh kena yg nurse buat sakit...ermm 2 hari msih pedih jari..demi bby sabar je..nti nk beli buat sndr..kurang ckit skit..

sy bru lepas check up smlm dan dpt result minum air gula bru² ni.. Alhamdulillah xsangkut.. sy ade tnya misi biasa bacaan brp dikira sangkut? dorg ckp sblm minum air gula, 5..klu 5.1 mmg dikira ada.. dan lps minum air gula 7

4y ago

Tu lah lain kk lain bacaan yg dia nk..kt cni..pas minum 7.9..sebelum tu bwh 5.2 br x kena..akk kena yg sebelum minum air gula rupenya..pas minum 7.3 jer..so kena jgk lah.

Sy sblum 4.5 dah mnum 8.2 huhuhu now on diet control je first bsp x cntik sgt second bsp Alhamdulillah smua ok dari smnggu skli dah tukar 2 mnggu skli,hrap lpas ni biar la sbuln skali kne control mkn air manis jgn ambil.

4y ago

sy result bsp cntik pun nurse x tukar2 sebulan sekali...maintain 2 mggu sekali..mggu depan last bsp,pastu tunggu nk brsalin je la. hehe

Saya sebelum minum air gula 5.0 lps minum air gula 9 skrg 2 minggu skali refer doc gdm on diet.Kawal makan ja ya inshaallah.Faktor umur 30an sama kot.

4y ago

Yer lah tu..akk dh 43 lg lah pulak..6 org ank sebelum ni x de sangkut pun hihi..faktor tua lah ni..

Sama la tk perlu ge kk.. ge clinik biasa buat bsp pun ok esok nya bru jumpa dorg... tpi cnfrm kt nurse tu dulu... buat temujanji...

4y ago

Sama lah diorg coll..alhamdulillah..cek hari nk terkawal..mlm ni pulak sekali lg..

Haah da kira tggi sblm tu nk bwh 5.1 kku lpas minum air gula klu lg tggi 7 mng kne bt bsp la mc sy jugk sis 4 kli shri.

4y ago

🤣🤣