Jaundice

Assalam semua..ade tips tak utk turunkn kuning baby selain baby susu badan banyak²? Sye berpantang hari ke 8..dah masuk hari ke 5 nk kena cek kuning ni..?

18 Balas

Ank saya 3, 3 jaundice. Ank ptama sampai kena dok bawah lampu biru. Alhamdulillah dua hari da ok. Ank no2 sampai kena prolong jaundice sampai kena amik 4 tabung darah dia. Alhamdulillah lepas sebulan baik dr jaundice. Ank 3 jaundice jugak tapi saya mndikn dgn air daun kuchai. Alhamdulillah 2minggu lebih da turun jaundice dia. Mcm2 petua ada..kite kena try y mn sesuai dgn bby. Mmg kena kerap bg bby bf.

Salam.. cuba cari daun dukung anak.. mandikan dgn daun tu.. pastu sapukan getah pokok akar seruntun dekat tapak kaki baby.. kalau tak tahu google ya.. inshaaAllah dgn izin Allah, kuning dia turun.. anak sy pun kena jaundice seminggu lebih.. ikhtiar mcm2 tapi yg 2 ni sesuai dgn anak sy.. alhamdulillah..

cri susu kambing yg original punye . bg dua sudu mcm tu . pastu titis kn anggur hitam kt mulut dia , ank sy kuning dr 7 terus trun ke 4 . mula tkut jgk . bilaa kita yakin untuk kesembuhan anak n tawakal kt Allah je . sehari jee sy buat terus trun . alhamdulillah .

Saya mandikan ngan air daun kucai... Daun kucai kita rendam dlm air panas. .ramas2.. Mandikan anak ngan air campuran daun kucai ngan air mandian.. Pastu lenyekkan buah anggur hitam dlm 2 biji ,perahkan air dia.. Bagi kat anak

Susukan je, tak cepat kuning ni turun, tp as long as a progress okay. My baby takes two weeks plus utk betul sembuh. Sabar

5y ago

Susu badan ea? Setiap jam atau 2 jam sekali? Tengah sabar jugak ni tpi kesian tengok hari2 dia kena cucuk kt kaki..sedih ibunya tengok 😅

Sapu madu kelulut kat bibir ank sblum bg susu... sy bt mcm tu, alhmdulillah tiap kali pergi msti turun...

5y ago

Ouh ya ke?? Rezeki ank sy sihat dgn cara mcm tu sbb dia dari 2 hari x bresfeed...

Kerap kan myusu dear . Gerak dia bgun utk myusu.. sy pon alhamdulilah seminggu ja kuning..

5y ago

Mudahan2 bby sye pun xlama kuning ni 😅

Sy dlu bagi minum air dr buah sengkuang cina... Lps tu air zam zam & kurma

Sy sewa lampu tu Dr klinik.. Trus trun.. X daya tgk baby asyik kna cucuk je..

5y ago

Tggi jgk.. Da hari ke 7 still 250..sy da x tahan.. Sy cari kn jgk lampu biru tu.. Alhamdulillah.. Selesai mslh..

Xde tips lain mmg tu je caranya..normal sampai 15hr baby kuning..