Bayi kurang berak

Baby sye ade prolong jaundice ..baby kuning kan kne selal u berak kencing,tapi baby sye kurang berak..kerap kencing je..mcm mne ye ..ade suggestion tak nk bgi minum ape..sye bagi susu badan

9 Balas

Saya ikhtiar tak makan bawang putih, halia, lada hitam sbb org kata makanan tu panas akan trigger kuning baby. Slain tu saya mandikan baby dgn teh herba cina plus saya sulamkan dgn susu formula alhamdulillah kuning cpat turun doctor pun puji. Try laa skrg baby saya baru sebulan

Anak saya dulu kuning dia naik tinggi sangt, sampai 20. Sbb x berak jugak. So walaupun susu badan bnyk time tu, tp saya sulam jugak dgn susu formula nak bagi dia berak bnyk cepat. Risauu kat dia. Alhamdulillah tak jadi prolong. Lepas kuning turun continue susu badann sahaja.

Baby saya pun prolong jaudice harini hari ke 20 dah 2-3 hari berak hanya 2x sehari tapi sekali berak memang banyak . Saya ada tanya nurse kk dorang kata normal sebab baby makin membesar . Saya pun buntu mcm mana nak hilangkan kuning. Next check up isnin ni

7mo ago

Terima kasih sis tapi tulah mana nak cari pokok bunga raya tengah2 KL nin. Kena pergi kawasan perumahan minta izin dengan tuan rumah kalau ada pokok bunga raya 😅

Kalau mcm sy haritu, sy bagi susu formula tp buat cair sikit nk bagi dia berak bnyk. Alhamdulillah 2 mggu kuning dh okay. Skrg baby dh 2 bulan lebih

Bgi susu badan normal kalau tak berak, kalau bgi susu formula klau tak berak tu yg tak normal, kalau puan bgi susu badan saja kerapkan lgi bgi

ambil makanan tinggi protein & vitamin c mcm buah oren.untuk hasilkan susu bdn yg berkualiti. baru anak dpt berak dgn kerap .

7mo ago

bole ka makan bua oren sis ? sbb sy teringin sngt mau makan buah2 ni tpi darah sy jenis o+ lepas tu sy makan apa2 ja sikit lain dri sup ayam kosong anak akan tereffect cepat nurse ckp darah jenis o+ ni cerewt hmmm tkut mau makan apa2 mnum pn air suam ja selalu mkn pn nasi sama dengan sup ayam kosong ja

jgn bekumkan baby , mcm tak payah nak bedung n lampu tu malap kan.

Ibu jangan makan lada hitam, kunyit dgn halia. 🫠

banyak bg minum susu