Tips untuk Jaundice baby !

Salam smua , anak sye dah 9 hari dan kuning dia masih tinggi .. skrg ni sye ade masa harini dan esok pagi jee sblum jumpa doc esok . Mommy smua ade tips x untuk kurangkan kuning . So far sye memang kerapkan susu , if ade tips yg lain bole suggest kan tak ? #SeriusTanya #ingintahu #firstmom

11 Balas

Anak sy darah O, nurse ckp lambat turun kuning kalau drh O, sy plak darah A+.. sy bg susu badan dgn kerap Alhamdulillah cepat juga turun. Pastikan baby kerap berak.. sy sapu tropika baby herbal cream kat perut anak, dia jd kerap berak.. dari 200 lebih turun ke 80 lpas kali ke 5 checkup.. so da xyah pegi klinik dh..pastikan anak dpt cahaya matahari pagi kul 8 cmtu.. pastu murse ada jgk bgtau rumah kne masuk udara yg ckup.. so sy pepagi bkk tingkap n biarkan anak kne cahaya.. kejap je biat cmtu sbb skang musim panas, kul 9 tu da xboleh dh

2mo ago

tq sis . Alhamdulillah kuning ank dh turun dh bole discharge

klau saya tu hari mak saya mndikn baby saya daun bawang ,and lgi ii tgh musim panas ni mandikn anak guna air paip tu ,sapu sikit ii air kat badan dia bgi dia rasa air paip tu kt bdn dia pelan ii ,and kerapkan bgi susu badan tapi klau x de susu badan bgi je susu formula ,tgh ii pntang x leh stress nnti meroyan ,saya pon first time mom ,alhamdulillah dgn ade nya mak saya ,dia yg uruskn baby saya mase kene kuning tinggi

cuba try susu similac stage 1. haritu ada nurse bersalin sebelah kawan sy suggestkan minum susu tuu. sy ikhtiar bagi ank sy minum alhamdulillah 2 kali pergi checkup turun mendadak. sy darah O jadi penurunan jaundice baby bila menyusu dada jadi lambat sikit turun. lepas habis kuning sy sambung bagi susu dada balik. cuba laa sis inshaAllah akan, tak sanggup tgk anak hari hari kena cucuk

2mo ago

Sepanjang anak kena jaudis tu sis bagi susu formula shj ke?ke campur2?

Waalaikumsalam. Baby sy kuning jugak haritu. Hari2 follow up Kk. Lepastu terjumpa kat facebook Nahla Balm boleh bantu turunkan kuning cepat. Sapu kt perut baby, dia bantu berak. Dari kuning 242 jadi 200 je the next day. Maybe sis boleh beli Nahla Balm tu. Semoga baby cepat sembuh dari kuning! 😘

2mo ago

Saya dah beli balm tu. Anak still tak berak. Banyak kentut jer

try mandikan dgn air sirap cmpur kucai pagi , ptg mandikan dgn daun dukung anak .. inshaAllah turun bnyk .. sy stop dulu susu bdn , bg full fm .. kuning dia dri 2 lebih skrg dh jd 1 lebih je .. sikit je lg nk turun ke 90 mcmtu .. & boleh cuba bg susu kambing juga

Kerapkan susu badan 2 jam 2 jam sama kasih minum susu kambing confirm turun sebab sa pun tu hari baby saya kuning dia mau dkt 300 jg

baby saya masuk nicu hari ke 11 sebab kuning tinggi kena duduk bawah uv light. discharge lepas 2 hari bru nampak makin ok.

Bby sy pon kuning awal2 , sy kerapkan susu badan setiap 1 jam, Alhamdulillah hari ke 12 bebas kuning

baby saya usia 53 hari masih kuning

sewa katil lampu biru itu