ASTHMA

Assalam, semput saya kerap datang (mostly malam) waktu 9-10 minggu pregnant ni. So saya nak tanya, penggunaan inhaler yang kerap membahayakan baby tak ? Mungkin ada mommy2 yang ada pengalaman. (Saya belum jumpa Dr)

ASTHMA
2 Balas

Mcm sy..sy pn ada asthma...nti bila mkin bby mmbsr dlm.perut nafas kita juga akn rs pendek..cpt.mengah n sesak nafas..mcm sy dlu doc suggestkn guna inhaler bila rs sush nk brnafas..tp sis kena bgtw nurse juge tw ms chckup... Nti nurse akn bg satu alat utk kita tiup dan akn chck paru2 kita ok ke x semasa meniup tu blh smpai tahp brp sebanyak 3x.. ianya normal jika.ms.preggy alami asthma.. pape pn sis kena bgtw doc n nurse yg jg sis spnjng preggy ni ea..tuk pemantauan .cm sy dlu..doc suh sy tw apa simptom blh sbbkn sy alami.asthma..mcm sy alah pd habuk...cuaca sejuk or pns cpt selsema.n batuk..dan kekdg sensitif pd few mknn..jd doc akn bg sy pil alahan + selsema+ ubt batuk..serta sy ada stok inhaler

Wasalam. Tk pastila sis.. Better sis rujuk doktor ya masa buka buku pink pon bole try tanya nurse