Tiba2 ada asthma waktu hamil

Ada tak ibu2 yg pernh alami asthma waktu pregnant??.saya xboleh lngsung bukak kipas atau pun naik kete kena aircond..kalau cuaca sejuk mesti batuk xbenti..kdg pakai inhaler okay,kadang xokay..ade x tip nk kurangkan asthma ni..saya xpernah ade asthma sblom ni.kndungan bru 9 minggu..sblom ni dh mkn ubat antibiotik dri dr tpi tetap xbaik batuk nye..

9 Balas

Sy mmg ada asma. Tpi lepas preg makin teruk kena. Tambahan hidung sepanjang masa sumbat dua belah, hingus sntiasa kluar. Mmg muka g emergency ambik neb klau pump tak jalan 😂 sis jgn lupa inform pada klinik tau. Dorang akan rekod n ambik info n akn cuba cari solution juga utk kurangkan athma attack. Kurangkan sejuk, terlampau panas, penat, habuk, bulu2, asap, ais blend tuh. Mmg tkleyh batuk sikit. Batuk je confirm tgh malam mcm tak ckup nafas. Sy buku pink tag kuning dah n setiap perjumpaan mesti masalah tuh athma 😂😂 klau nk ambik neb kt mergency terus bawak je buku pink. Tkyah tunggu turn dahh

Hi sis, Saya pun sdg kne asma ni.. Tp normal sbb nya hormon sdg naik dgn jayanya menurut kata doc, saya dh jumpa doc. Kalau xboleh bernafas proper sila p doc dptkan ubt utk kawal asma.. Saya pun dh lama sgt xkena asma, tp tiba2 bila ank kedua ni kena.. Sy amik neb juga skrg pun mmg musim sakit, kalau sejuk mandi air suam kuku jgn panas sgt, jauhkan dri dr punca alahan, selalu consult doc jika kne serangan..

Sama 1st Tremister saya kena athsma sampai kena p kecemasan ...siap nak kena warded tapi saya berkeras Minta balik sebab anak sulung tak dak sapa nak Jaga... now 2nd Tremister hilang terus athsma Tu ,😅 Dari pump biru ke coklat klo tak ....

saya dah refer hospital & dr cek saya tiada asthma pon..hritu xtau kenape KK bgi pam asthma ..ni tgah buat ujian kahak..sbb ibu hamil xboleh xray..cuaca skrg sejukk je..mngkin salah satu batuk xnak baik..nk sebulan dah batukk..

sy start kandungan 4 bln..hingga 7bln.. asthma teruk sngt . follow apa yg doktor plan untuk kawal asthma . alhamdulillah ikut apa yg doktor suggest kan ..start 8 bln hingga bersalin asthma sy terkawal

kena cek lain utk tahu masalah sebenar. ikutkan mcm jarang awal2 nak semput ni. selalu dah sarat baru semput sikit kalau baring terlentang ke mcmtu. nanti jumpa doktor ckp nak cek lain ya

1y ago

yekee puan..nnti saya checkup lain dgn klinik..tq yer

Saya ada asthma since saya umur 3-4 tahun. Inhaler biru tu beli baru sebulan sekali. Tapi bila pregnant, asthma nya hilang 🥹 aneh

Pernah tapi dah sarat baru saya kena. Kalau awal tu tak pasti kenapa. Kalau sarat sebab kandungan dah menolak saluran pernafasan ibu

1y ago

itulah smnggu sebelum lewat period dah kena batukk terukk..smpai lah dah 9 week ni ..

pernah..sbb baby tolak saluran pernafasan