Asthma

Anak umur 4 tahun kerap kena batuk dan asthma.. Inhaler smua dah ambil seperti biasa.. Tp setiap hari, mesti akan ada masa yg dia kena asthma.. Ada tak parent2 yg hadapi mslh ank2 asthma, mohon share tips cmana nk kurangkn asthma ank?

9 Balas

elakkan bg ank makan buah tembikai..oren tu slh satu punca blh kena attck asthma sbb sjuk... kmudian elak ank mndi air sjuk.. bila dh start selsema auto akan jd asthma attck .satu lg elak dr kucing tu pun blh sbbkn ank trigger asthma..ada kucing jnis bulu dia rajin luruh...bg org ada asthma mudah tuk dpt asthma...nnti start la alami bersin..gatal muka dan mata merah.... kmudian melarat rs tak selesa dkt hidung rs mcm bulu kucing dh melekat dkt hidung tu melarat jdnya..then tgk ank ada alah mkn apa .kalau seafood mcm udang..sotong .elak bg dia mkn..atau yg ada perasa msg ada asthma kena elakkn...mcm juice pun kena tgk jus apa blh sbbkn dia mudah tuk alami selsema dan batuk..knudian pstikan teknik guna inhaler tu betul..jika tak betul guna pun blh sbbkn ank kerap kena asthma...yg penting kena tahu anak alah pd apa sbbkn cpt attck asthma..bila dh tw kena elakkn..dan mudah tuk jg anak dr kena asthma kerap .mg ank cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya amiin alamak..bila dh komen baru perasan dh berlalu 4 tahun yg lalu🙈✌🏻

Kena cari punca kenapa dia asma.. Macam anak saya ada asma dari umur 1 tahun, sbb sy sendiri ada asma... Anak saya sy dapat kenal punca dia asma.. Iaitu bermula dengan batuk... Punca dia batuk ialah makanan dan minuman manis... Jadi, saya akan avoid dia dari punca tu... Selain tu, memang elakkan dia sejuk.. Mandi masih dengan air suam. Sekarang dah umur 3 tahun. Lepas tu, selalu sapu dada, belakang dan tapak kaki selepas mandi dengan minyak Herba asmak.

5y ago

Ye.. Bagus vaksin tu.. Tapi kena pergi swasta la.. Kalau ada duit baik la bg vaksin tu...

assalamualaikum puan . jaga pemakanan anak terutamanya gula dan yg manis² , tenusu , gluten . amalkan pemakanan alami semula jadi elakkan makanan proses dan tiruan . harap membantu

maaf kan sy. hanya nk bg petua kampung. setiap kali bg anak hidu / jadi kan harumn rumah dgn bawg putih. insyallah kite ikhtiar kan ye

Ada tak ahli yg merokok atau ada bela kucing? Biasa 2 ni mmg punca utama anak2 asthma. Jauhkan dari 2 punca ni

Jaga pemakanan, boleh follow FB Mazliana Mazlan. Pakar pemakanan banyak ilmu boleh dapat.

elakkan makan buah buahan sejuk mcm tembikai.. mandi pun kalau boleh jangan air sejuk

kena kerap tukar persalinan tempat tidur,tuala,

ade yg merokok or bela kucing ke?