kenapa nurse cakap mcm tu ? sedih

Assalam. Hai mommy's iiya nak share pengalaman iiya. Baru je iiya pi kt klinik desa K , nk buka buku merah. Sbb sblm ni iiya dh dpt tahu iiya mengandung lps check up kt klinik P. Doc. Klinik P sarankan untuk buat buku merah sbb kandungan pun dah 7 weeks s, dah boleh buat dah buku tu dia kata. So hari ni iiya ambik cuti keje sbb nk pi klinik dsa tu. Dah smpai sn iiya bagitau nurse la nak buka buku merah. Tp sblm ni iiya pernh cuci pada 21/8 sbb baby jantung tkde. Lps tu dpt periode prtama 23/9. Lps tu terus pregnant. Nurse tu terus cakap " asstagfirullah, awak ni knp tk rancang dulu 6 bulan (sambil geleng* kepala dg buat muka ) awak tau tak spatutnya awak tk boleh mengandung dulu? Merancang lah dulu" iiya pun rasa kecik hati sgt laa. Dah iiya pun tk sangka Allah akan bagi rezeki ganti secepat ni. Dia pulak buat ayat dg pasang muka mcm mempertanyakan takdir Allah dah buat. Sakit la hati ni. Dpn ramai org td dia cakap, conform la smua org dngar. Malu weh. ? dia cakap lagi "rahim awak tu tk sehat lg dah mengandung lagi " Terasa dia cakap tu pedihkan hati. Iiya pun cakap " habis tu dah sy pun tk boleh nak tolak rezeki ni sbb allah yg nak bagi cepat. Doc kt klinik P pun kata rahim sy dah sehat dan janin pun dah ada ". Lps tu dia kata tk paya buat buku merah , sbb awal lg . sy ckap " tp doc. Klinik P Dah sruh sy buat buku" nurse kata " baby awak ni kecik lg lah kut, tk nampak lagi lah bila scan " sy jawab, " tp minggu lepas sy pi klinik P dia scan dan baby dah nmpak " . dia kata "duh,malaslah nak tulis buku merah". Dalam hati, (Malasss dia kataaa???). Dia ttp suruh iiya balik mggu dpn. Iiya jawab yg first pregnant iiya dulu dtg masa msih 5 weeks lg. Skrg iiya ni kalau ikut kiraan doc. Kt klinik P mknanya dah 8 weeks dah. Sbb pi kt doc tu minggu lepas. Actually tk kisah pun nak mggu dpn ke ape. Tp attitude dia, dia layan pun mcm apeee yaallah sakitnya dia layan mcm tu. Org lain lpas cuci pun dorang tk merancang tp smpai 2 3 4 5 6th tk dpt lg mengandung. Iiya allah bagi rezeki cepat untuk gntikan baby yg dh tkde tu tp nurse tu pulak boleh pertanyakan takdir allah ni. Siap cakap rahim sy tk sihat lah, baby tk nmpak laa tnpa dia check dulu. Sbb hari tu ada nurse kt situ layan iiya baiiikk sangat nama nurse tu hasmah ke apa lupa. Dia call iiya masa iiya after cuci, dia kata kalau dpt tahu mengandung lg lps cuci ni trus je pi klinik sbb iiya baru je cuci tkut jadi apa* tp nurse yg ni pulak layan mcm nak taknak. Dia suruh iiya balik lg pada 5/12 . lps tu iiya kta ms tu sy tk boleh sbb takut tk dpt cuti keje. So dia suruh balik minggu dpn ni 28/12. Issh geram betul dg nurse satu ni.. Rasa mcm tknak pi klinik desa ni lagi. Nak pi klinik kandungan berbayar pun tkpe janji dia layan kita baik. Sakit hati weeh dg nurse ni. ?

66 Balas

Erm kalau pada sy, apa yg nurse cakap tu memang betul cuma cara teguran dan bahasa dia maybe tak kena la. Macam sy sendiri pernah gugur dan Dr bgtau kena jarakkan pregnancy paling kurang 3 bulan. Tapi pape pun take care ye mommy.

Sis pergi je lah klinik lain sedih lah dengar cerita sis apa punya nurse lah tu 😭 saya 8 minggu elok je buka buku asal nurse sorg dkt klinik tu tk boleh pulak 😤 report atasan jelah dgn pekerja dia tu eii geram saya 😭

Jangan amik hati sgt..just bersangka baik je saya pun kena mcm awak..nurse marah2 sebab saya jenis ssh jumpa urat utk amik darah bsa 10 kali cucuk baru dapat...buat x tahu je yang penting awk sihat n baby ok ...kuatkan semangat ye

5y ago

Sma la..nurse bebel2 ckp urat halus susah nk ambik darah..plg geram bla ada yg ckp sbb gmuk susah nk ambik drah..last2 sy ckp 'eh,ada je nurse pndai ambik drah sy..skli je cucuk trus keluar drah..xde pun ccuk byk kli dan komplen sbb sy gmuk urat xjmpa' trus senyap nurse yg x cerdik tu🙄😂

Sya dpt tahu sy mengandung selepas sekali period after dnc.. pegi buat buku pink ms msok 8 minggu kat kk desa pandan..baik je nurse semua..die siap kata rezeki sy dpt anak cpt..sy hrp sis buat aduan je psl nurse tu..

sama macam saya sis, lepas gugur dapat satu kali period lepastu saya pregnant lagi.. pergi kk kena bebel pulak dgn doktor, tapi buat taktau jelah.. rezeki awal nak pregnant lagi.. Semoga dipermudahkan... Amin

Biasa Paling2 2 3 bulan.. Buat dkt lain jela sis.. Buat mkn hati jerr.. Dah rzki..saya pon buat buku dkt swasta.. Mmg la berbayar tpi puas ati stiap kli checkup layanan ok.. Siap scan lagi..

Saba la Kan sis saya ni mengandung lagi baby baru 6 bulan doc kk pertikaikan sedangkan tu rezeki allah bg , kalau lah penat sgt tu tetap keje dia tetap dia kena buat , tak Ikhlas langsung

Sis tk pyh buat kt klinik desa...trus jer g klinik kerajaan...kt situ rmi nurse bole layan kita...klinik desa ni cuma ade 2 org nurse jer bile time rmi patient die mmg nk mengamuk jer

5y ago

Sy dulu ke hulu ke hilir nak bukak buku kat KK tapi semua reject sbb kawasan sy ada Klinik Desa nak tak nak kene jugak ke Klinik Desa sis... Tiada pilihan.

haishhh. kalau saya dah menjawab 'kak,dosa ke saya mengandung? ' gituuu sis sbb mulut saya tak boleb dduk diam . saya tahu nurse risau ,risau sangat tp ,cakap biar berlapik.

Awat la sound depa.... Kalau kalau saya duk tempat awak... Kompom dah kena sound dah depa ni.... Mana budi bahasa...letak kat rumah ka.... Apa la... Kurang ajar sungguh....