.. pasal buat lambat buku pink dan single parent “.

.. assaalamualaikum ... di sini saya ingin bertanyakan sesuatu ... hrp jgnlah menghina saya ataupun mendownkan saya lagi ya ibu2 semua.... last sye period 31/12/2018 saya beli pregnancy test naik dua line ... tapi tu la sampai skrg saya masih tak buat buku pink lagi ... kerana saya belum lagi bernikah ... saya takut sangat puan2.... ? ... dan lagi satu saya tkde ada family .... mak angkat pun tknak amik tau pasal saya sangat .... tetapi alhamdulilah pasangan saya dia mahu bertanggungjawab .... nak tnya la pndpt sikit kes mcm macam saya ni mcm mana ya ? saya tk tahu nk mengadu dgn siapa dn minta pndpt dgn sapa ? harap puan2 semua dpt bagi cadangan pada saya atau sedikit cara2 untuk atasi masalah single parent sya ni .... yg masih belum buat buku pink ni .... terima kasih ....

37 Balas

Boleh.. Pergi buat buku mcm biasa misi2 Sekarang lebih open Dari dlu2.. SBB diorg xnak kes buang baby beerleluasa,ask pergi BT buku mcm biasa ye.. Insyaallah semua baik2 saja. Sy baru uruskan kes Adik angkat sy pregnant 8bulan baru BT buku pink.. Misi n doc xmarah.. Tp diorg lg suka kalau dtg BT buku pink.. Jgn stress2 k..

5y ago

Buku record kesihatan untuk ibu mengandung. Bila daftar mengandung kat klinik kerajaan, ada la buku pink tu 😊

It's okay, you pergi buka buku pink dulu. Nurse akan bebel sebab lambat buka buku. I dulu pun buka masa 4-5months, kena bebel hehe. Pasal single parent ni I tak rasa nurse akan maki maki you. Jangan risau ya. Cuma nanti kalau bersalin kat hospital kerajaan, I tak pasti untuk penjamin keluar ward nanti macamana.

5y ago

Insya allah boleh tp saya kalo sblum bersalin masih belum bernikah. Di nasihatkan jgn guna perkataan tunang. Sbb ada kes, nk jamin kuar kene ada report polis n surat lawyer. Byk hal jgak. Minta laa kwn2 pompuan teman kan dia

Takpe sis. Pergi je buat buku pink. Tkperlu takut sebab kk lebih utamakan kesihatan ibu dan anak. Single parent atau tk tu belakang cerita ye mommy. Yg penting baby kita sihat dan terjamin 😘 ataupun sis boleh luahkan dkat nurse kenapa sis takbuat lg buku pink. Inshaa Allah diorg faham. Goodluck sis!

5y ago

Sama sama mommy 😘 be strong ye. Baby sentiasa ada dgn kita jd penguat.

Saya pun single parent. Baru buat buku harini. Saya dah 5 bulan. Doktor cakap boleh je check dkt kerajaan apa semua. Dont worry ☺️ cuma kalau lambat buat buku dkt kerajaan, kena tahan telinga sikit. Sy pun lepasni check kerajaan je. 2 kali je check swasta. Sy first bt kat swasta RM224.

5y ago

Akak atau abg pun blh kalau ada. Tapi nanti cuba awk tanya doktor mcm mana. Saya pun kurang tahu.

Waalaikumsalam.. Insha Allah urusan sis akan dipermudahkan. Buat lah buku pink untuk memudahkan urusan bersalin nanti. Saya bangga dengan sis sebab sis ingin memelihara dan melahirkan anak sis. Allah SWT akn membalas kebaikkan sis. Insha Allah urusan sis dipermudahkan. Amin

5y ago

terima kasih ya sis bagi sedikit cadangan dn smngat .... saya memang dah buntu tk tahu nak buat apa lagi selain post story di sini tanyakan pendapat .... alhamdulilah di sini semua bagi pemdapat yg baik2 dn smngat ....

Jgn down... Kuatkan semangat.. pergi ja klinik.. nurse mlut lancang tu biasalah.. ada jugak yg faham situasi.. layan elok sama rata.. senang nnti brsalin, ada doktor dan nurse... Sbb kita xtau apa nak jd msa brslin tu.. kdgnya komplikasi.. sbb tu penting dlm pemantauan..

Saya pun alami bnde yg sama, 25 weeks preg bru buat buku pink and alhamduliilah now my baby dah 3 months. Nurse bebel biarkn je yg penting bby awak. Kena mkn pill and ambil injection for ngandung first bby. If i can thru this, i trust you also can. Kuatkn semangat tau

5y ago

Klau dh lebih 6 bulan xbole..ada yg bgtau klau betul.bapanya kawin n 6 bulan lepas tu bersalin bole dibinkan..klau kurang xbole tp apa apa rujuk pada ustaz ye..pd yg lebih pakar.

Xpe pergi je buka buku merah kat KK. Itu penting, diorg pun xkan byk soal lainkan ada jenis nurse xde insurance mulut, buat xtau je 👍 y penting kesihatan anak dan ibu wajib dipantau. Kuatkan semangat jgan stress2, x elok tuk baby. Insya Allah semua akan OK.

5y ago

okay insyallah sis ..... harap2 nurse faham la kan situasi kita mcm mana

Tak apa tu sis.. seelok elok nya buat secepat mungkin sis.. jangan hiraukan apa yg org lain kata.. yg penting kesihatan bby dan sis.. mmg nurse akan membebel. Sbb sis dah masuk 7bln kan.. tapi tak apa, pergi je kk dan jangan lupa bawa ic utk daftar.. 😊

5y ago

thanks sis 🙂 insyallah moga Urusan saya ni dprmdhkn nanti aminnnn

Bertanggungjawab itu y penting.. pergi ja klinik buat buku pink untuk Kita tahu perkembangan kandungan Dan tahap kesihatan Kita.. benda dah berlalu jadikan pengajaran, apa y org lain kata terima saja sbb itu mmg salah Kita.