perut megeras

Aslkum.....nak Tanya...usia kandungan Saya da 37 week...perut sy banyak Kali mgeras anak first x taw bila Kita nak bersalin...tapi x ad tanda apa...anak bergerak2 aktif...tapi perut sakit sangat....apa kena buat ye....tolong siapa ad pegalaman macam Saya?

10 Balas

Sy pernah perut kerap mengeras mcm batu saja rasanya dlm perut dari pagi smpai ptg lepas tu mlm2 mcm elok .jadi masuk esok pagi mula lagi. Kekerapan dia yg sudah jadi jenis keras memanjang. Lama. Balik2 mcm tu.. itu sbnrnya tanda2 melahirkan dah. Tapi sekali dah turunn tanda mcm sedikit kotor d spender wrna coklat2 atau becampur merah sikit, itu mmg kena pergi hospital sbb tanda paling ketara melahirkan. Tapi kalau boleh releks2 dulu sediakan dulu pakaian persediaan ke hosp, mandi dulu, kalau boleh tahan,tahan ja dulu jgn panik. Hehehe.. sbb mcm sy dulu pergi sekali tu kena suru balik.. sampailah sy tunggu 3 hari masih 1cm xda sakit2 last2 x sabar pergi hosp sy sndri buat pilihan mahu stay d hosp sdgkan dah disoal nurse pulang atau stay hosp..😂

Waalaikumsalam. Sy 37week 4days admit hospital. Sbb turun tanda lendir & darah. Lepastu sakit perut mcm period pain tp tak lama. Sy pergi hospital juga sbb risau, takde pengalaman. Anak first lg. Doktor cek belum ade bukaan. Tahan wad sbb nak pantau sehari. Malamnya terus pecah ketuban. Bermula la sakit contraction pukul 1140pm smpi la 730am selamat melahirkan baby girl. 😆

4y ago

Terima kasih 🙂

sy pun da 37weeks, dah 4 hari kat hospital sebab kes ni la. tapi saya punya sakit setiap 10minit doctor check pun kiraan 8minit terus kene admit. sakit sangat² pastu 6 kali kene seluk, pintu still tak bukak. dah pasrah dah ni.😭😭😭

Sy pn mcm ni.. Rasanya braxton hicks.. Kalau mengeras 5 minit sekali tu bru contraction sebenar.. Lg2 kalau tukar position lepas tu dah ok, mksdnya belum nk beranak lg..

4y ago

Thanks infonya.. Sy turun darah hr rabu, pergi check hosp blum ad bukaan, lgpon xrasa sakit lgsug. Doktor suroh blik dulu, tu yg cuak risau beza contraction sbnar ngan brixton hicks tu. 😁

Bergantung pada.bukaan servik.. tpi klu ade pendarahan ke.. keputihan+coklat.. terus ke hospital.. 40minit tu sempat lagi.. sbb sy tahan smpai 4 jam.. bru deliever baby

Pergi je hospital. Anak 1st sy mcm tu jgk. 36weeks dah sakit2 perut. Mengeras lepastu ok, tak lama mengeras lagi.. Ngam2 37weeks baby lahir

Ni dah mcm sy.. Jd konfius sbb mlm sakit sgt perut, celah kelangkang dan lain2.. Esoknya elok.. Ni dah 2 mlm mcm ni. Sy 37 weeks 2 days.

4y ago

Hihi takpe. Tak lama dah tuu 😁

Memang baby akan mengeras sis. Memang akan rasa sakit dan x selesa. Tp tu normal

kalau kerap mgeras pergi terus hospital ya...tanda2 brsalin

4y ago

kalu rasa mgeras lg kena gi manatau bukaan bawah dah ada...sbb hospital ada alat utk cek nadi kekerapan mgeras melalui chart tu

Go to hosp