Bolehkah mengandung ambil ubat batuk@selsema

Asalamualaikum saya nak tanya bolehkah mgandung 20minggu ambil ubat batuk@ubat selsema..@perlu jumpa doktor terlebih dahulu...sb saya alami batuk dan selsema..ubat batul dan selsema ada disediakan dirumah..itu yg selalu hospital bagi..

15 Balas

Better jumpa doc. Setahu sy ubat selsema yg piriton tu xelok untuk ibu prgnant dgn mnyusu. Better amik loratadine @ citrizine. Ubat batuk pulak baru2 ni sy tnya farmasi dia kata ibu mngndung dgn mnysu elok amik yg ubat batuk herba nma jenama zecuf.

bole tp ambil ubt tu sama dose mcm kanak-ii . kalau pergi jmpa doct , mereka akn supply ubt batuk yg kanak-ii punya bkn dewasa .

sy pun penah kene selseme + batuk + pening kepala.... tp mkn ubat yg dokter bagi... lebih baik refer doc 😊.. lebih selamat

Blh saja yg pting doktor yg bg..sy ms pregnant doktor bg ubat batuk herba yg takda kdgn streoid sgt berkesan utk sy

Klinik swasta bg sy ni.. Sy tunjuk kat KK.. Dia kata ok.. Blh makan.. Ubat batuk n selsema..tp sy xmakan pun..hehe

kena jumpa doktor. bgtau tgh pregnant. nanti doktor bagi ubat yg sesuai dgn dos ibu hamil.

Kena makan ubat yg doctor bagi sahaja sbb doctor akan bagi ubat yg sesuai utk preggy mom.

sy pn selsema jgk. dktor bagi ubt selsema loratadine. sesuai utk ibu pergnant

Bru lepas mek ubt btuk di klinik.. Xlarat sungguh.. Smpi muntah2..

Kalau sy mkn ubat batuk prospan ...blh utk ibu pregnant n mnyusu