air selusuh

ape pendapat mummy semua tentang air selusuh??? patut atau tak diminum ?? dan mmg mnjadi ke? tp kalai nurse marah sgt2 kalau minum ni kan..

10 Balas

Sya prnah mnum msa nk brsalin kn ank prtama, msa tu bukaan sya dh 3cm...sakt contraction memg xbole nk kate...ayh mertua yg buatkn air slusuh untk sya, stahu sya la, ayh mertua sya ad bce2 ayt alquran and doa mudh brsalin kt air tu...leps mnum memg contraction dtg mkin kerap, tpi skjp jek bukaan sya dh 7cm...tros dorg msokkn sya lam LB, leps tu teran brapa kli mcm tu baby klua...🤗 Memg xbole lupe... Sya ingtkn klau nk mnum air slusuh, mnum time dh ad bukaan 3cm keats lgi bgus, jgn mnum msa xdk bukaan...ianya bole buat baby lemas, and sis akn sakt sgt2...

tak perlu minum, air selusuh kalau salah cara, menyiksakan kita , minum smasa 6cm dlm l.room , bukan minum masa jaln buka 1cm or 2cm .. minum awal menyebabkan kita memaksa contraction tu jln mkin tutup . bukan makin buka . so bgi saya better tak yah minum..berserah dan tawakal pda Allah sahaja

Yg urut bgthu..seminggu sebelum due date ..Mandi basah kan rambut n perah air yg basah rambut yg hujung tu...niat dlm aty..macam mane lurus Nye rambut aku,macam tu lurus Nye waktu bersalin,moga apa yang berlaku dipemudahkan...anggap air selusuh

saya anak first,mak suruh minum awal bru 2 cm dh minum selusuh+air zam2 azab nya rasa..sakit dh kuat jalan lmbat bukak,3 kali seluk nk bukak jalan😥siap kna mrh dgn nurse sebab minum awal jd sakit bertambah2

4y ago

Sy pun sama, mnum awal skt awal tp x buka1 jln. Balik2 seluk je.. X mmbntu sgt pun air selusuh ni bg sy.

Saya tk sempat buat pun air selusuh tu. Lps pecah air ketuban, suami suap minyak kelapa. Dlm labour room amalkan byk2 doa nabi yunus. InshaAllah dipermudahkan 😉

Sy pon ank dah nk masuk yg ke 4 dh ni... xminum lbih baik... Zikir je selalu dimulut jgn henti... (Lailla hailla anta subha naka inni kuntum minazzolin.... )

Kalau nk minum bia bukaan dh 8cm ke atas..kalau x awk sdri yg sakit

xpayah lah nk minum..bnykkan berdoa dan berzikir..tu yg elok nye..

Tak perlu laa kot 😅

Sye xmnum pn ... ..