Activity dgn anak

Apa ye aktiviti dgn anak 11 bulan. Selalu mama2 main ape. Sy jenis x byk bercakap. Xtaw nk cakap apa dgn anak. Uhu. Nk train anak cepat bercakap. Spatutnya umur brp ye anak bole sebut mama abah?

2 Balas

- Peek a boo - Story telling - Singing Nursery Rhymes Ini antara aktiviti saya dengan anak. Yang penting awak kena bercakap selalu dengan anak. Waktu berkomunikasi perlu ada eye contact. Walaupun anak tak mampu nak balas kita tapi anak faham apa yang kita kata 😊 Jadi ibu dan ayah ni kena kreatif awak. Macam macam lagi awak boleh buat sebenarnya. Dalam TAP ni ada aktiviti yang disarankan juga. 😊 Saya tak ingat umur berapa anak boleh sebut. Awak boleh check semula dalam checklist perkembangan anak dalam TAP ni. Tapi yang pasti setiap anak adalah individu berbeza 😊 Mengikut perkembangan masing masing. Pengalaman saya umur 11 bulan anak dah boleh sebut few words dan faham arahan. Mummy keep fighting okay😊

Mama papa umur 4-6 bulan dah pandai sebut. Tapi umur² 11 bulan dah boleh tunjuk flashcard atau buku kain tu. Latih sensory anak, buat messy game ke. Boleh google sis aktivity apa yg boleh dilakukan. Nak tak nak memang kena ajak anak sembang. Baru banyak vocab anak.