Percakapan anak umur 1 tahun

Anak sy da 1 tahun lebih. Cuma die still cakap bahasa die. Da da, ta ta, tu tu. Belum bole sebut mama lagi. Camner ye? Risau sy. Sy rse da byk da bercakap dgn die. Anak first. Xde kanak2 lain di rmh. Huhu. #firstmom #firstbaby #seriusnanya

3 Balas

sama la anak boy saya pun tak bercakap lg, sorang jgk dia.. tp belum red flag lg tak risau sgt, kita keep bercakap dgn dia.. makan minum explain pakaikan baju kita explain mandi sekeliling dia semua explain. contoh dah kenal baju, tunjuk pulak kat baju ada gambar apa. expend gitu la bg vocab kat dia banyak2.. dah kenal botol, panjangkan plk botol atas meja ke botol bawah kerusi ke, botol atas lantai ke apa2 lah

sama laa sis. anak saya bunyi gitu je baru dah 1 tahun dah. tapi masih tak jelas sebutan dia. kadang betul dia sebut kadang ntah apa dia cakap pun kite tak..

ank sy pun..tp klu dia nangis or tantrum, dgr la juga pkataan walaupun pelat2. bila tanya nama dia, dia pndai angkat tgn. mtk tunjuk barang2 dia boleh.