Komunikasi dengan anak

Hai mommies,biasa org cakap kalau nak anak cepat/pandai bercakap,mak ayah kena byk bercakap dgn anak. Kalau mak ayah x byk bercakap dgn anak,anak mungkin akn ada masalah speech delay. Tiba² sy terfikir,kalau mak ayah dua² bisu,camne plk dgn ank tu ye? Mmg x kan pandai bercakap la?

1 Balas

Betul luar kotak fikir ni haha. Mesti lah ada cara lain sis. Saya kurang pasti macam mana, tapi setiap masalah semestinya ada jalan penyelesaiannya. Kenal pasti dulu punca/penyebab yang boleh menyebabkan speech delay. Ia boleh terjadi bukan dari segi komunikasi sahaja.