Poligami Dalam Perkahwinan

Apa reaksi anda jika suami minta izin untuk berpoligami?

Poligami Dalam Perkahwinan
103 Balas

Silakan.. Dengan syarat : 1) mestilah mampu utk didik isteri2 bawa kpd Tuhan dgn pimpinan dari pemimpin Islam. Tidak bawa isteri pada diri/dunia. 2) melaksanakan tanggungjawab sebaiknya sbb nk kahwin smpai ke syurga. Suami tu jambatan utk ke akhirat. Bukan hanya dunia. 3) Perkahwinan utk semakin dekat dgn Allah, dgn Rasul. Jd klu benar2 dgn berpoligami ini dpt mendekatkan dgn Allah Rasul, tiada masalah. Sebab sy hidup dlm keluarga poligami yg harmoni. Mak ayah sy, keluarga mertua sy smua poligami. Adik2 sy yg berlainan ibu kami rasa mcm adik beradik sndiri. Dan kami membesar dlm keluarga poligami sebumbung. Bukan xde ujian, ad. Tp semuanya berbalik pada Al Quran Assunnah. Ini pandangan sy ☺️☺️

Dari awal2 sebelum kahwin lagi saya dah pesan tegak2 dekat Hubby. Kalu niat nak tambah bini, syarat ganti RM100k dan lepaskan saya, anak2 biar bini baru jaga.. Memang lah siapa tak sayang anak kan.. Kena bagi bini baru tuh jaga ( dalam pemantauan ketat).. Si Hubby Bingung tanya nak buat apa dengan duit sebanyak itu? Saya jawab nak fix masa muda saya, perelokkan mencantikkan, menyihatkan tenaga badan dan mental. Boleh buat modal niaga atau kerja join business venture 😁😁.. Last2 si Hubby jawab malas nak tambah bini, bukan apa sebab bini yang ada ni dah cukup bikin pening kepala apalagi tambah bini2 lain kompom pecah kepala 🤣🤣🤣

sy prh ckp kt suami kl dia mahu kahwin lain, sy izinkan tp de satu syarat.. prpuan tu mst sy yg plih.. bkn dia yg cari sdri, sy de carikan calon utk dia siap bli ccin lgi utk pinang prpuan tsbut... skli dia tgk xnk la sbb sy cari sgt xcntik,hitam lgi 😂 😂.. dia ckp xcntik la, xpe sy ckp malam boleh ttup lampu.. pastu dia ckp siang hari xkan dia nk ttp matahari.. 😆 😆 time tu sma2 gelak.. sy wat camtu sbb nk jga hti dia dan fmly dia.. mnjdi mnantu org xbrpa nk syg kna byk bhti2 dan bijak nk handle supaya mrtua nmpak kita xslah...

Mmg perit bila dgr suami nk berpoligami ..bab poligami semua hadis psl ni keluar..pandai je ckp itu ini ..mcm bijak sgt bab agama.. kononnye isteri yg baik akn kejar syurga lah manusia bkn milik kita lah ape bagai.. Haa tepukkk👏👏Tp kalau dia juga fikir utk kejar syurga dia akan jaga hati perasaan isteri dan anak2 dan takkan fikir utk berpoligami sbb tanggungjawab seorang suami mmg berat .. Nk tambah beban lg ke suami2 yg nak psg lg 1 ?haha bye

Susah nak cakap.. Belah ayah aku mmg kawen ramai.. Bini 2 3.. Aku membesar ngan keluarga mcm tu.. Pak long aku ada 2 bini tgl serumah.. So sepupu aku mmg ramai la weh... Dan aku sayang dua2 maklong aku tu.. Baik yg amat.. Tp tula ayah aku tiada rezeki mcmna paklong aku & pakcik2 lain.. Kawen & cerai.. Paling seronok mak aku la.. Dh berpisah mak tiri aku ngan ayah aku tu bole pla dia jd geng 🤣 dulu bukan main suh benci2 mak tiri aku tu.. Hahahhaha Speechless

1st, sy akan ucap tq kat dia sbb dia bertanya. At least dia kahwin senyap2. 2nd, kena tnya kenapa dia poligami? Perempuan tu siapa dan bagaimana? Sunnah nabi berpoligami utk tlg wanita atau sebab2 politik dan penyebaran islam. Klau jawapan no 2 memuaskan, maka sy benarkan dia poligami. Tapi kalau tgk sbb nafsu semata, sy akan minta cerai, sbb sy tahu diri sy yg kuat jeles ni takkan dapat taat dgn lelaki yg begitu.

Saya akan bagi suami sy berpoligami jika dia memenuhi syarat2 dibawah : 1. Mampu beri nafkah zahir batin untuk isteri2 beliau. 2. Sembahyang dan perkara wajib macam puasa tidak pernah tinggal. 3. Boleh sediakan untuk sy sebuah rumah, kereta, nafkah yg cukup untuk anak2 dan saya setiap bulan. 4. Perempuan yg ingin dikahwini bukan dari jenis "betina". Mesti perempuan yg baik2. 😊😊😊😊

poligami ni hanya utk yg berkemampuan...tp bukan kemampuan batin saja, kemampuan zahir pn kena ada. sblm si suami decide nk poligami, suruh dia checklist apa yg dia dh buat utk si isteri.. dan apa yg si isteri dh buat utk suami. kalau dh mmg lengkap sgalanya dan tertunai, blh la nk jlnkn poligami.. kalau tanya mana2 isteri, blh dikatakan 99% xsetuju dipoligami, yg 1% tu pn setuju bersyarat (cth: mslh kesihatan).

selalunya mmg x lah. orang yg benar2 mampu tu boleh lah kan. tapi tgk keadaan kita sendri. sedar diri mcmna keadaan kita skrg. Sy sndri pernah tanya suami psl ni, dia ckp "gurau ja lah. tgk lah sy sara kamu semua pun bertungkus lumus, ada pula hati buat begitu. tengok saja keadaan skrg.. pun mau satu mcm urus keluarga.. mmg xda lah cari2 lain.. sibuk.." 😁

boleh..hahahaha..syarat dio,1hari dwit blnja 1k(bkan 1blan,xpi 1hari..🤣)..org gaji,stiap tugas kna dea(kerja sya goyang kaki,mkn mndy,tdur n berak)..stiap mggu,sy nk brcuti luar negara..🤣🤣🤣🤣🤣..trus somi ckp,y nie pown xtrjga,n bnyk krenah..ank n ibu sma jea prngai..😂klau nk brpligami..poket kna mmpu,iman di dada kena tggi...😁😁