air gula ?

apa perasaan ibu2 yg kena telan air gula ni yee ?apa rasa dia ?risau gila ni sebab first time kena minum ..dulu anak first tak kena ,sekarang umur dah 25 ke atas dah kena minum ..next month 7bulan baru kena minum ?

70 Balas

First time minum syukurlah xda masalah, lancar.. minum sebab faktor umur 25 tahun ke atas biarpun tiada sejarah family yg kencing manis.. Air tu manis, tapi pahit bila telan mendapan dextrose/gula yg x larut habis tu.. tu yg bikin saya mual.. second time minum sebab yg first time minum tu bacaan boderline masa second hour.. hampir muntah sebab x larut sangat, pastu direk gerak sana sini lepas minum, sikit lagi naik balik dari perut nasib x muntah 🤣 saya minum sekali teguk. Malas nak minum pelan2, takut nanti makin pelan makin lain2 fikiran, makin mual pulak rasa 😄

Mnggu lpas bru mnum kli ke2 sb buat pngakuan jujur kt nurse ayah bru kna kncing mnis 😂 first time mnum dlu sb umur lbh 25thn..n not bad sb dpt air gula yg btul2 suam..msh terasa pnas so blh tlan..n result first tu ok..normal..tpi last week mnum dpt yg dh x brapa nk suam..dia pnya feeling lpas mnum tu smntra nk tunggu 2 jam tu masyaAllah 🤣🤣🤣 rse nk angkt kaki jln g kt kereta rehat x lrat sungguh..alhamdulillah..mjur x muntah walaupun beberpa kli naik dah nk mntah..hahaha btul..klau set x sdp, x sdp lah jdinya walaupun hakiktnya x sdp huhuhu

Kkia tmpt sya d tawau sabah guna glukosa..tp xlha manis sgt n pekat sgt..sedap pun ya smpi sngkut gdm😂.. ada option nak suam atau sejuk yg dr peti sejuk tu..so sya pilih yg sejuk..ada yg bgtau suh minum 1 shot..tp sya minum sikit2 sbb klu nak 1 shot lg rsa nak tmuntah..lpas minum tu mmg kena duduk diam n jgn byk ckp atau tgk skrin hp..klu x pening dya lain mcm..xbole bawa bncg😆..

Minum kali pertama perasa oren..suam2..mmg minum terus je tnpa henti..tp lepas tu mmg pening dan rasa perut x selesa je 😂😂..tp tahan je la..skli result sangkut..skrg kne bsp tiap bulan org kata smpai bersalin..x tau la rasa hepi plak dh x yah minum air gula lg dan ambik darah 2 tabung tu..cuma kne g cek darah kat jari je la pg tghri ptg smpai mlm ...hahaa 😅😅😅

4y ago

Result dlm tempoh sminggu lebih..klo sangkut dia akan call..klo x call ok..Haah..kwn2 pon ckp cmtu...beli je alat dia..tp takut dr percaya tak..sbb tulis sendiri..

Rasa dia manis n pekat, cuba minum tp jgn rasa air gula tu, just telan je. Benafas ikut mulut . Minum pelan pelan lps tu dah habis air relax kan je dada nafas pelan pelan mcm biasa. Lps tu mmg akan rasa pening n loya loya tp InshaAllah lps dua jam ambik darah kali kedua tu mesti semua nya rasa normal balik 😊. Jgn risau okay 👍

sy dpt air gula tapi panas2 suam. rasa sama mcm air gula kita bancuh air tu. gelas besar gelas teh o ais kt kedai tu. ahahahaha. nurse panggil je terus tak tunggu. stop kejap2 je sbb panas sikit. sampai melecur2 lidah punya nk habiskan cepat. risau muntah blk. sbb time tu batuk teruk

Mula2 mcm2 sy fikir.. Tkot hahaa.. Sbb sy xsuke manis sejak bujang.. Tpi bila skli dh minum alhamdulillah ok je.. 2 shot dh boleh habis.. Dtg awal so dpt dlm keadaan suami.. Sy minum sambil layan nurse borak xnak fikir air tu manis.. Cuma perit kat tekak

rasa milo pekat.. rasa slurpee xda ais rasa cola xda ais, xda gas manis yg amat.. minum biar direct bg habis..jgn berhenti² n minum seteguk2..takut terasa sgt manisnya, kang muntah pula. kalu muntah...ujian x valid, result xbetul, nnt kena buat balik.

Bagi saya ok je... Minum selamber...berteguk2 jugak xle sekali nafas.. siap bbual dlu ngn nurse... Sy xde rasa mual n muntah.. alhamdulillah...sbb sy malas nk fikir... Yg sy fikir sakit nk cucuk amek darah tu..smpai 2kali...

sy dpt perisa oren, rasa mcm sunquick terlebih gula sgt2, boleh la abiskan.. hehe.. tipsnye, kne salu set dlm kepala air gula tu ok je, xteruk pun...pkir positif je...sbb klu asyik pkir negetif,nnti mnum knpem termuntah..😉

4y ago

owhh...1 lg..pas mnum air gula, jgn byk brcakap...duk diam2,layan fon, buat kje...kang fokus sgt kt rasa air gula tu x sedap tekak pulak...ngeeee