sekadar luahan hati

apa pendapat ibu2 semua klau bg anak screen time ye? anak sy umur hmpir 5 bln. sy bg dia tgk tv sejak usia 3 bln lg. mula2 tu mmg menolak la konon2 tknk bg anak tgk tv/hp sblm umur dia 2 tahun. skli sy fed up sbb asik nangis sy nk buat kerja pun tk boleh. bila sy bg dia tgk tv tu dia syp gelak2 sorang. sy bg time sy nak masak, mndi, mkn. sy penat klau tk bukak tv asik nangis nk suruh angkat je. memasak tu boleh jd berejam2 sbb nk ngesah dia. sy tau tk ptut bg tgk tv sbb kecik sgt lg. tp sy penat sgt dlm ms sama sy takut jgk effct speech delay kat anak sy. utk mngekalkan kewarasan sy, sy bg jela tv. mainan ada byk tp tknk main. sy letak dlm playpen tu mainan byk pun nangis, tgk tv okay plk kne tgl. ada tak ibu2 yg sama mcm sy, atau boleh bgtau pglman anak tgk tv dr kecik speech dia akan okay je? sy penat asik nak overthinking psl ni, risau org judge sy klau nnt2 anak dh besar tk boleh bckp lg, rse mcm fail jd ibu. hrtu sy ada terasa hati dgn mil sy dia ckp nnt anak sy lembab tk pndai bckp. sedih rse hati ni bila kne judge mcm tu.#firstmom #pleasehelp #seriusnanya

17 Balas

semasa anak buat aktiviti pastikan puan involve sekali. kalau anak tgh main, dan dia mcm tak berminat puan boleh main sekali, tp kalau baby tgh main sendiri tanpa bantuan itu pun biarkan juga. masa masak, letak baby yg dia boleh nampak kita dan dgr kita utk beritahu yg kita ada dekat situ cuma ada tugas nk kne buat. boleh bg periuk, tomato or limau letak dlm periuk dgn sudip sekali nnt pandailah dia main bunyi2 tu. nk biarkn tgok tv boleh cuma jgn lama sgt then pastikn kita involve sekali mcm tgh tgok didi, didi sedih. then bgtau anak didi tgh sedih sambil buat muka sedih, sambil entertain sambil anak phm.