Campurtangan Mertua

Apa pendapat anda tentang mertua yang masuk campur urusan anda dan pasangan?

Campurtangan Mertua
42 Balas

Sumpah saya paling xsuka.. Anak da kawen kan.. Sepatutnya bagi nasihat.. Bukan masuk campur hal ank2.. Ni kalau masok campur hal ank2, habis laa.. Mmg xkemana laaa jdinyaa..

Kalau msuk cmpur benda positif its okay, cth nak pulihkan hubungan yang retak, tegur kalau ada salah dan silap.. Tp kalau masuk campur dlm setiap sudut, its not okay.

Org tua boleh campur tgn KALAU kita dan pasangan tak dpt selesaikan masalah. Tapi kenalah berlaku adil. Jgn menangkan sebelah pihak. Kena jadi org tgah yg adil.

Memang susah kalau mertua masuk campur hal rumah tangga kita. Kita tak boleh nak tentukan hal rumah tangga kita sendiri. Setiap org kan kehendak tak sama...

Ada masa perlu cmpur tngan dri mertua..ada masa tak perlu..bla selalu sangat cmpur tngan dari mertua nii akn menyebabkn ketegangan dlm rumah tngga..

mmg plg sy xsuka.sibuk hal rmh tgga kami.sedangkn rmh tgga ank perempuan sdri pn tunggang langgang.xreti nk didik ank pompuan sdri.

Tidak sepatutnya. Anak dah ada keluarga sendiri, biarkan anak & pasangan urus hal rumahtangga tanpa campur tangan kecuali minta pendapat.

Tak matang. Melainkan kita minta pandangan mereka. Tapi kalau semua benda nak amik tau sampai hat peribadi pun nak tanya, 🤷‍♀️.

1st marriage saya berpengalaman mcmtu dan berakhir dengan penceraian. 2nd marriage Alhamdulillah mentua baik sgt2..syukur.

Tak salah kalau nak bagi nasihat, tetapi jangan sampai nak buat anak menantu gaduh atau benci antara satu sama lain