HAI mommy2 semua JUST WANT TO KNOW ABOUT GBS

can anyone sharing .. pengalaman . and how to know you have gbs ? apa tanda2 ada gbs please sharee

14 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

hai..saya la tu kne..34w.mmg results lambat then bersalin..anak kne tahan 8hari masok antibiotik..keputihan saya kdg2 hijau kuning.kdg2 xde kluar..kebykkan hari xkeluar pun keputihan tu..xgatal.xbau..tapi results keluar after besalin mmg ade GBS.kita pun pelik..xsangka kena.kebersihan mmg jaga sgt pun kena

Baca lagi
3y ago

sb kononya siang bru pergi klinik tp siang takde ape .. so ingt ok tp mlm tu still sakit mcm tu. . then esoknya pun sama siang tak sakit..husb mmg dah pksa g klinik tp sya ckp last mlm ni klu sakit kita g hospital je trus then alhamdulillah mlm tu xsakit dah .. bby pun aktif je .. amin thanks mommy

VIP Member

Gbs kalau keputihan berwarna, atau gatal. Kalau warna biasa xgatal tapi terlalu byk pun blh jd jugak tp kena buat swab test... Saya dua2 pregnancies kena gbs. Ms 4cm kena masuk antibiotik, n baby warded 2-4 days lepas bersalin for monitoring... Takde pape blh balik..

3y ago

amin thankyou 😣🤗🤗

Sy ada masalah gatal2 baru 2 hari..sblom ni x de pon mlsh mcm ni..sebab rsau trus g check dgn doc smlm, dia just bg ubt tahan gatal & cream utk sapu...dia suruh jaga kebersihkan je..

3y ago

owh yeke ..dia xsruh buat swab test ke tkut saya psal gbs ni .. 😥

Sy sblm ni awl2 ngndung kputihan gtal sgt2.. Hmpir 1month..bgtau nurse pas 2 doc check bwah kte pas 2 ambk kputihan tuk check. Lpas bg ubt alhamdulillah skrg dh xrsa gtl

3y ago

thanks 😞🙂

Sama mcm sy. Bgtau gatal semua. Tp cuma suruh cuci sllu n tukar pantyliners kerap. Tp x thnla kjp2 nk tukar. Nk solat pun jd x slesa. Xtau knp doc xnk bg ubt. 😩

3y ago

btl..at least bg la ubt tuk krg kn sakit. sbb bnda tu mngganggu aktiviti n kselesaan kita. husben ajk pg private klinik nk tnggu next appt lps raya ☹. hope everything's going well

kena alert...once u get gbs for this pregnancy, next pregnancy high risk can be also...masa swab result keluar, tny btul2 dgn doc if u GBS carrier or not

Once da ada gbs, sebelum deliver mummy akan diberi antibiotik. So far Alhamdulillah i mmg patuh apa yg doktor suruh. Anak sihat without any complication.

3y ago

tu lah sis .. saya xtau psal gbs sblum ni .. bru je tau .. dah la now nk msuk 39week dah xtau smpt ke x tnya doc untk appoinment nti 2hari sblum due😥

Cuba amalkan minum air yg banyak 2 ke 3 liter dan minum cranberry juice ada di pharmacy utk elak urine infection.

3y ago

Boleh perisakan air tu contoh dgn sirap or oren tp jgn byk just utk ilangkan rasa air kosong je...

sy bru je ambik swab c$s untuk cek. sbb keputihan bnyk. result within 2 weeks. moga2 xde apa lah

3y ago

saya takda pun dsruh buat swab test .. nk tau jugk result saye hmp insyAllah xde ape mommy bnyakkan brdoa😉 btw awak buat swab test kk or private ?

VIP Member

gbs tu sama dgn vaginal candidisis ke? 😅

3y ago

Gbs tu group B streptococcus