MGTT

Anyone can share pengalaman minum air gula.. Ramai ke yang muntah balik?

59 Balas

Alhamdulillah xmuntah. Jaga mindset. Puasa jaga betul2. Lps jam 10@11 cmtu sy mmg dh tak mkn or minum apa2 sampailah keesokannya. Sampai2 jam 8am terus minum. Masa minum tu bahagia sgt sb tekak betul² dahaga so xsmpai seminit habis minum n keluar. Sampai nurse kat situ ckp, "eh cptnya?? " . Dlm 2jam tunggu saya duduk sambil bukak fon.. Bkk shopee n dgr quran/zikir guna earphone.. Bwk travel bantal (yg sangkut kt leher tu) skli bg selesa sikit bdn kalau nk tidur duduk. Taklah lenguh. Result xsangkut. Sekali je test minum air gula.

4y ago

Ouhh.. No wonderlh..saya ada minum air kosong dalam pukul 1@2 pgi sbb dahaga sangt.. End up .. Esoknya masa test..sangkut gula.. Terkjut jgk sbb mmg xde kncing mnis..

First time minum aritu tak muntah. Apa org ckp “mindset” tu betul. Niat dlm hati taknak ulang lagi skli disebabkan muntah. Saya mase minum tu org kedua, sempat tgk org first minum sekali teguk. Buat la org yg minum skli teguk tu mcm inspirasi masetu wpun kenyataan nya minum air gula😂 . Saya minum 2kali teguk tp jgn stop lama lps minum duduk dulu hilangkan pening. Klo tkleh tahan standby air putih buat hilang kelat manis dia.

set minda awakk supaya tak muntah. and kalau boleh minum masa tgh suam. which means, dtg la awal2 kat kk. jd org pertama minum lepas nurse buat air gula. saya alhamdulillah tahan dua jam masa dedua kali minum. lepas ambik darah selepas dua jam, saya muntah balik semua air gula tuu. sbb tak tahan 😂. asalkan lepas ambik darah sudah lerr

Mogtt...Sy prnah mnum skli...sy mnum sekali trus bgi habis sebab klau x minum skali nnti trmuntah atau x bole mnum sda utk kli ke2.. Ibarat mnum air gula 2gelas pnuh... Mmndgkn sy jnis yg suka mnis, alhamdulillah sy xda Msalah mnum air ne.. Result pn ok.. Tips nk cantek kn bcaan gula..kna bnyk mnum air putih sblm start puasa..

first time minum ok, sejuk, mcm air kordial campur air. yg slalu kena hidang d ruma org time raya. dlm cawan kecil ja. second pregnancy minum, omg kordial tanpa campur air. mcm tu la rasa dia. lepas tu dalam botol. kena abiskan satu botol. saya mual mau muntah. tp x muntah.

Masa minum tu jangan fikir ape2.. Terus teguk.. Kalau nk tutup hidung masa teguk pon ok.. Lepas tu cari sit bersandar.. Kalau boleh letak kepala kat dinding menyandar.. Pejam mata tu lelap xde sape mara pon 😊 elak kan selalu perhati org lalu lalang. Nanti pening...

Baru settle mnum Kali kedua last week sblm puasa. Haha. Dtg da awal tp nk tggu turn da dkt sejam. Perut kosong tu yg xbest. Tapi Alhamdulillah set dlm kepala sesiap minum air gula tu xteruk pun. Slowly la minum, sekali nafas pun bhaya juga. Good luck sis!

Saya ok je sis minum air gula. Mind set tu penting. Minum je sampai habis and jgn muntah balik nnt kena minum lg. Air gula ni penting nak tau kita ada kencing manis atau tak sbb banyak risiko kalau ada kencing manis. Jaga diri n baby ye sis.

mnum air gula...jgn bhnti. trus mnum smpai habih.. kemudian cepat² mnum air masak.... pastikan bawa air masak semasa nk mnum air gula... first saya mnum xthu cara...sya muntah smua nya..second 28minggu saya mnum..alhamdulilah xmuntah..

hi dear, saya first time minum air gula, baby tahan 10 minit je , otw kuar tggu doc terus g toilet muntah sume.hehe tapi cek sume okay . ni 28 weeks ada lagi minum , aduh bercinta betul ,rasa manis gila , saya dah la xminum manis sangat.