Tips minum air gula

Ada tak tips minum air gula tanpa muntah balik. Pls share🥹♥️

26 Balas

Sy dlu asyik mntah kena repeat mnum 😅 mindset xkuat, dh cuba fikir bnda lain tp trmntah jgk.. last sy mnum xmntah dh tu sy mnum smbil ttup hdung 😂 sy xleh nk mnum skli teguk, skit tekak sbb trllu mnis sgt, byk kli teguk jgk la nk habis tu, masa mnum tu sy xpndang lgsg dlm cawan, sy pndang tmpt lain smbil ttup hdung, dh hbis tu sy dduk rilek kejap jgn bgun trus, pstu mnum air msak sikit bg hilang rsa dan bau air gula tu,nafas pn ikut mlut sbb xnk bau nnti trbayang ,mklumlah mindset ni lemah😂. Sy boleh balik rumah dlu nk tggu 2 jam tu sbb rumah dkt, tp sblm balik tu sy ronda2 dlu dgn moto ambik angin luar tenangkn fkiran dlu bru balik, klau sy balik baring trus mmg sy mntah 😅

br je lps minum air gula masa check up minggu lps. masa minum tu suam²... bg mengelakkan muntah, sy amik napas dlm² kemudian minum terus 1 cawan tu. sbb kalo minum 2 3 kali ni sy comfirm muntah. nt jgn lupa minum air suam sikitm sy silap tu hari. nurse dh suh minum air putih sikit brg seteguk, tp sy x buat sbb xde bawa bekal air putih. jd tahan je la pedau tekak 2 jam tu. tp sangkut lak gula tinggi. haha...nurse suh buat homework, x bg puasa. suh repeat test gula tu 4x sehari. Alhamdullilah gula x tinggi mcm lps minum air ibu gula tu. sy doa awak baik² aja ni. aamiin

2y ago

sy xde tips apa²... cuma masa minum air gula tu jgn jd mcm sy. sy overthinking. sy jd terlalu risau. sampai suh suami doakan byk kali. hahaha. terlalu nervous. mybe kalo kena repeat MGTT sy nk cuba relaks. mybe sbb sy nervous sgt jd sistem badan sy jd terkejut kot ttbe minum benda manis giler² tu. sbb sy bukan org yg minum air manis sgt. cuma sjk hamil ni lalu makan nasi berbanding mee tau roti. mybe sbb tu gula sy naik. ada member cdg tukar beras rebus buat masa ni atau beras rendah kandungan kanji. sbb sy lalu makan nasi je. mana tau dpt membantu.

minum guna straw sis .. sy mmang jenis bkn minum manis . tpi klou guna straw ni xd la kene lidah sgt .. alhamdulillah 2 kali minum air gula untuk kandungan kali ni xd rasa apa .. tpi lepas minum mmang sy akan kumur mulut + minum air mineral sikit bagi basah tekak .. sbb auto akan gatal tekak lepas minum air gula . klou rasa nak muntah jgn terlampau pikir ,kepala donggak kat atas ,cuba buat something yg boleh lupakan rasa nak mentah tu exmple main game @ jalan² .. ☺️ good luck

Minum sekali teguk lagi bagus, tapi saya haritu 2/3 kali teguk sbb ambik nafas😂 minum time tgh panas suam jadi sedap plak sbb dahaga, dah habis minum tu dia akan jadi pening sikit. So sis kne spair minyak angin nanti letak kat hidung dgn area dahi tu. Bawak tidur sementara tggu dua jam untuk ambik darah kedua. Saya buat mcm tu takde muntah and result alhamdulillah cantik. Minum sekali je🥰 syukurlah🤲🏻

telan je tnpa pk loya, telan mcm xde prasaan.. cuba kawal minda tu, lpas je abis mnum, terus rehat , sapu myk angin kt dahi, blakang tengkuk, tekak.. biar bdan berangin je, jd kurang la sikit rsa nk muntah tu.. klau bole balik rumah, tido je spanjang 2jam nk mnunggu tu

Saya minum air gula hari tu nebes juga la mula ii takut muntah tp releks ja sis kalau bole cepat ii minum bagi habis LEPASTU dlm dua jam tu serius pening , naik lagi dugal (gastrik) balik ii keluar angin dr mulut nasib Inda muntah 😆 paling penting pray & positif

tips jgn pikir yg - ve2.. pikir lapar je.. minum sekali nafas.. nk lebih ok.. beli kat farmasi perisa oren.. tp tny pada misi dulu ye blh x.. sedikit mahal la.. tp berbaloi bg sy.. just share.. minum sejuk2 tau.. kalau kat kk je mmg xde perise.. selamat mencuba

Minum dgn tenang. Lepas minum tu confirm rasa pening and nak muntah. Tarik & lepas nafas guna mulut bila rasa nak muntah. Saya tak bawak minyak angin, tapi saya buat nafas thru mulut tu. Alhamdulillah membantu lah sikit. Semoga dipermudahkan urusan sis

kan puasa smpi jam8 pagi..haus sgt sy rasa..sy tgk air gula tu mcm air putih biasa ja..sy teguk habis cmtu ja sbb haus teramat..pastu klu xnk sangkut smntra tggu 2jam sblm ambi drh kali ke2 elakkan duduk..bawa jenjalan..duduk bole tp jgn lma sgt..

Macam saya checkup swasta, masa minum air gula dia ada bagi 1 gelas air kosong juga so boleh selang seli air gula dengan air kosong. Lepastu ada minum air kosong juga tapi sikit jelah, untuk hilangkan loya.