bagaimana nak tambah hb dalam darah?

Anyone kt sini bole share tips nk tambahkn hb low semasa hamil?

18 Balas

Makan daun/ulam pegaga sis. Sy minggu lepas hb 10.6. Dr kata rendah. Harini appointment lagi, cek hb 11.6 Dalam seminggi tu sy ada makan pegaga, pati delima, buah naga, jambu batu. Tp takde lah ambik setiap hari, gilir² 🤭 Alhamdulillah naik pula hb dalam masa seminggu ni. Daun pegaga tu pun sy makan 2x je dalam seminggu tu 🤣 Ulam pegaga tu nurse yang sarankan.

Hb sy mula2 pregnant setiap kali check makin lower. Sampai kkk ipar share tips: 1. Sy mkn zincofer & telan dgn air secawan + 1 biji perahan limau kasturi 2. Sebelum lunch sy selalu mkn jambu batu atau buah delima. Lain org lain penerimaan badan jd cuba sikit2 dulu ye. Sy masa amalkan hari2 hb mmg naik, alhamdulillah.

Kurg kan mnum teh,kopi,milo...sy mula² booking buka buku hb 13.5...misi ckp kekal hb cmnie...jgn bg low...sy msa dpt tw pregnant teh,milo sy stop...tp teringin jgk nk mnum milo...sy pon mnum la 2hri dr pg smpai ke mlm...5.2 p klinik check perut...hb sy jd 12.5..tekanan drh plak 110/70 dan 100/70 naik trun bnyk tu ja..

Sy Sarankan sis mkn ubat sagobion..ambil sebiji je..lepastu ,mkn hati ayam,daging dan epal hijau..mkn epal hijau tyme lpas mkn ubat..sy amalkn mkn mcmtu..Alhamdulillah HB naik buku,sy ade syntom anemia..hb sy semasa hamil 6.7 ..sekarang dah naik 9.7..try laa sis,

Saya minum mamariam sebelum tido. Bangun pagi kepala jadi pening. Makan zincofer, jambu Batu sayuran hijau banyak dlm sehari.minum pulak lazz susu Kambing. Bila g klinik, hb xnaik😂 Buntu rasa. Nak cari kerang xde musim sekarang

Awl pregnant sy ambil jus mama mariam.. Pastu sy ambil iberet sblm tido bersama air oren sunquick.. Alhamdulillah hb sy ok dr awl pregnant sehingga sampai wktu bersalin

3y ago

Iberet bukan kena minum masa perut kosong???

Mkn hati ayam, kerang, sayur²an hijau, bayam merah, ikan bilis whole body dan daging.. Elakkan minum air berkafien.

Mkn buah delima sebijik sehari...insyaallah ok,selain dr dpt tingkatkn hb...delima jgk dpt mencerahkan mata y rabun

minum air jus jambu batu,makan kerang dan seafood sis..in sya hb ok..skrg saya minum air jambu je utk hb ok..

4y ago

Okay tqsm ❤️

Minum jus mamariam.. Mkn hati ayam.. Ikan bilis sayur bayam merah dan kangkung..