Buntu n stress

Ank sy umo 1bulan lbih.. Selalu menagis tiap masa time syp time tido nga menyusu je slebihnya menagis je... Sampaikn sy rase stress tgk keadaan ank mcm nie.. Ade x yg alami sma cm sy

11 Balas

Bayi umur 1 bulan mmg meragam sikit, mungkin dalam fasa growth spurt, takpa cuba cari apa punca yg sebabkan dia tak selesa, mungkin suhu sekeliling, baju panas, cuba letak kain batik yg awak pernah pakai dekat alas tidur dia, baby tak selesa mmg meragam sikit, saya pon alami benda yg sama, 20 hari menagis mcm kena pkul bila tido ngn susu ja diam slebehnya menangis. Saya stress sgt sampai nk meroyan, last2 saya cuba cari punca dia nangis, rupanya baju dia taknak pakai baju, kalau mlm nk baju yg lubang2 tu saja baju lain dia nangis, suhu bilik saya usahakan agar tk terlalu sejuk dan panas, saya pastikan dia tido ckup, cuba bagi dia puas tido, puas minum susu, alhamdulillah masuk 2 bulan kurang dh

1y ago

yeka oke nati nk cube... thanks ye

Assalamualaikum sis. Pengalaman sy first mom, anak sy baru masuk 2 bulan. Masa dalam pantang, anak sy memang menangis je kerja dia. Memang stress sgt cmpur dgn tak cukup tidur. Sy cuba baca dlm google and follow doc dkt tiktok tntang info newborn baby. If baby kita nangis, cuba bedung. N bg susu yg cukup, sapu minyak telon. Pasang white noise utk tenangkan bayi. Alhamdulillah, baby sy dh kurang sikit meragam. Tp doc ada bgtahu, baby 0-3 bulan memang akn meragam sikit. Banyakkn bersabar ye sis. 🥰

Ank saya harini 40 hari... Awal2 aritu pun asik ngs je smpi ssh kite nk wat kje..1 hari tu pas tdokan die saya terfikir nk ltk die dlm carseat... Carseat ni jnis tapak melengkung yg kite boleh byat mcm buai tu... Mmg tdo lena... Setiap 2 jam dia akn bgun utk susu dan tdo balik.. Kdg2 baby ni br nk sesuaikn diri.. Mgkin cara cm ni x kena, kite kne try cara lain pulak.. Bila die xckup tdo pun die akn mngs.. Mcm kite la ngntuk tp xleh lena, rasa nk mrh je.. Cmtu jgk baby.. Hehe ni pndpt saya la...

1y ago

baby sy nie kuat tdo...siang ari tdo bgn tuk nyusu je pas tu tido blik... tp time yg dia bgn tu yg dia nagis xbreti...tp normal gak ke baby baya nie kuat tdo

sama lah bby saye. dah 2 minggu hadap benda ni. 😭 tokwan die sampai suruh tukar nama sbb asyik nangis je. nangis pulak mcm kne pukul tu. tapi 2 3 harini. nmpk berkurang sikit. boleh tidur lme dah. klau tk tu tido kjp2 jage pastu nangis berjam-jam. pastu susu tido balik. ulang benda same jee. sampai kdg tu rase nk marah. 😪 anak saye nk tido berbedung bdn. tangan kne keluarkan. baru nyenyak lama sikit. 😅

1y ago

tu laa kdg2 ase geram kn... sbb xtaw nk wt pe... kdg2 nagis sampai ilg suara... sian tgok dia nk gtaw xbole nagis jela... kdg2 nga mak2 skli turut nagis

Bby sy 1bln7hri kerap bersin kdng ikut batuk jga , rsau ksian tgok dia . X kerap ngis jga tp mcm x selesa bila nak tdr . Kjap kjap trbgun . Dah try sedut hidung dia kot selesma tp xda jga . Brsin n batuk smpai tecirit . Tapi bdan x pnas . Kerap mnyusu smpai trtdr . Tp bila alihkn trbgun pla 😓

1y ago

cam ank sy lak kerap gak bersin...tp tido nye mmg kuat.. bgun menyusu pas tu tdo blik.. time dia bgn tu mmg nagis xbreti laa.. sampai la tido blik brula diam... kdg2 pk gak org kta law baby tdo kuat nie x elok.. yer dak... sy isau la sbb xde pgalamn kan

ank sy pun sbulan lbh.. dia akan nangis kalo dia betol2 ngantuk.. dia xnak kita baringkan dia.. dia nak kita dukung dia smbil brdiri... try awk cari sbb knape anak nangis.. mybe dia sakit perut.. atau bju dia xselasa.. pamper penuh dan sbgainye

baby umur sbulan lebih memg kebanyakkn mcm tu.. kdg2 sbb perut kembong.. nant da 2-3 bln da kurg sikit nanges tu..

1y ago

eh x yah mintak maaf la.. sye pn anak first jgak.. mula2 pn sye rse mcm tu.. tp lme2 nant prangai bby brubah2..

Boleh jadi baby tu terkena sawan tangis atau Colic. Boleh baca lebih lanjut info pasal Colic ni

Ingt kn anak sy je mcm tu..hehe haru sungguh..kita dah laa pertama kali ada pening3

Awak, follow instagram babylanguage Banyak saya dpt ilmu dari sana