Anak reject bubur

Anak sye dh 6 bulan, sye dh 3 kali bagi ank saye bubur plain cmpur evoo tapi die reject. Ade tak menu lain supaye ank tk reject ? Ank saye mmg fully bf.

14 Balas

Its okay sis Baby baru 6bulan baru start fasa solid food ni… Baby perlukan masa untuk adapt… Cuba sis campur susu badan dalam bubur tu… Bubur tu cuba sis adjust kalau cair baby taknak cuba pekat sikit… Boleh campur puree sayur2 macam carrot boleh bantu sebab ada rasa manis2 sikit Kacang peas… Its normal kalau baby elak untuk makan sebab ni fasa baru untuk baby… Bagi baby masa untuk terima… Sis jangan stress ini fasa baru juga untuk ibu… just enjoy the moment… Jangan push baby jangan fikir bukan2… Setiap fasa perlukan masa untuk kita terima… apa lagi baby… Good luck sis…

Kalau nak bagi puree atau bubur campur puree better bagi 3 ke 4 hari berturut2 puree jenis sama supaya baby boleh terima dan rasa jenis puree tu… Kalau tengok dalam buku pink or biru baby pon ada guide line dalam tuu… Jangan hari2 tukar jenis lain… Sebabnya kita dapat tau puree jenis apa yang baby suka yang sesuai dengan baby, takut ada yang baby allergy kaa… Jangan stress ni fasa baru baby n ibu… enjoy the moment…

Ank sy pun full bf drct , sy bgi dia mula2 mlm bubur nasi kosong je cair xltak evoo , 2 hri kmudian bru ltak evoo dn pumpkin 2 hri kmudian sy bgi carrot plk , stiap 2hri tukar menu mula2 1 prsa je pstu bru ltak ayam dging , cuma mula2 tu mmng mcm mcm xnk mkn tp pling pnting jarakkn mkn dn susu , mcm sy jrakkn 2jam

Tambah carrot atau pumpkin. Baru sedap & anak nak makan. Anak saya 1st day makan saya bagi plain bubur & evoo. Langsung taknak. Next day saya tambah pumpkin puree berselera dia makan. Saya x buat 4 days rule sbb saya & suami takde alahan. Boleh cuba kalau tiada alahan dalam family 😀

Baby 6 bulan baru belajar mkn. Bawah setahun susu mqsih utama ya. Awk offer je. Tp jgn paksa k. Kerap bagi baby duduk sekali masa nak makan nanti dia timbul minat nak cuba. Jgn stress2 k

Sy 1st dlu bg bubur campur susu skit so xdela dia mkn rasa lain sgt adalah rasa susu. Lps 3 hari ke boleh campur dgn puree lain. Alhamdulillah baby xpernah tolak mknan

baru 6 bln baru knl mknan normal dia X mo mkn.. mak X yah berharap anak kunyah mcm org besar.. dpat mkn 1sudu pun cukup dh.. teruskn bg dia mkn.. nt Lama2 dia mau latu

sy mula2 dulu bagi bubur nasi+kentang tpi baby x suka sgt ..lpas Tu sy try bagi bubur+carrot baby Baru nak makan..mmg amik masa sikit sbb baby Baru nak belajar makan

pure sayur mcm carrot, kentang lenyek atau bubur nasi tu try campur sikit dgn carrot.. Sy try n error mana yg anak mau mkn tp..

bby sy 1 bulan meludah2.😅😅.msuk 7bln baru dia mkn🤲🤲keep offer, dont pressure💓