Jaundice baby 200+

Anak sy jaundice 200+. Darah o sama dgn sy. Dah hari ketiga tahan wad dgn sy. Kat sini strict kena bf. Fm kena sorok2. Ada tak mommies kat sini pernah pakai nahla balm tu? Membantu ka? Sy ingat nak cuba ikhtiar. Nak mandi2 tu tak boleh sbb nurse mandikan baby hari2. Risau jiran2 katil lain semua dah balik. Sy sorang ja tinggal.

19 Balas

dlu ank sy kne kuning 300+ trus msok wad..3 ari jew duk wad .lpas tu stiap 2 ari kne cek at kk..sy direct bg bf mse dkt hospital..lpas kua bru topup ssu fm..8 ari cm tu da discharge.mntua bg ank mndi dgn air belimbng besi..sy drah o+

4w ago

Air belimbing besi? Berapa kali mandi tu? Saya pun baru ja discharge after 4 days. Kat hopsital sy bf. Skang baru nak cuba2 sulam dgn fm. Harap cepatla turun. Nahla balm dah order tak sampai lagi. Mak sy dah mandikan dia dgn air kucai. Tp tak jalan.

Saya guna nahla balm tp tak berkesan, anak tetap prolong. Yg berkesan for my baby bf setiap sejam. Saya try mandikan guna apatah pastu bg susu kambing pun tak berkesan siap muntah kuning. Maybe semua tak sesuai dgn anak

saya darah O anak darah A pun lama jaundice, sebulan tu mmg bacaan 200 ke atas je. ada try campur fm tp baby asyik kembung, so bf semula, setiap jam nyusu. alhamdulillah lepas 2 bulan normal dah

3w ago

btw, anak sy guna similac tc. anak first guna yg tu turun cepat juga kuningnya

Anak saya pun kuning dan kena tahan wad 3 hari juga. Saya bagi susu kambing yang khas untuk Baby. saya beli dekat farmasi. kuning dia cepat sangat turun. tak sampai seminggu dh habis. 😄

teruskan penyusuan susu ibu sis 🥰 jaundice akan turun jugak. masa susukan anak sis buat br3ast compression jugak. yg penting sis jgn stress² nnti susu drop ☺️

4w ago

Baik. Ada buat semua ni. Tp baby masih berak kencing kurang dari bilangan normal. :(

saya pula sis minum air rebena . habis tu baru saya kasih menyusu anak . alhamdulillah, terus turun kuning anak .

cuba ikhtiar nahla balm tu sbb byk feedback yg baik. In Shaa Allah mana tahu berkesan

bagi Bayi Susu kambing untuk newborn confirm cepat Turun 😊

Baby duduk dalam bassinet ke? Phototherapy lamp tu portable ke tak?

4w ago

I see. Kalau macam tu lagi senang. Cara saya, saya angkat anak letak sekatil dengan saya. Lampu tu saya hala kan ke baby. Then susu kan baby every 2 hours. Jadi takde la penat atau terskip feeding schedule sebab every 2 hours nak kena angkat baby dari bassinet. Dah jimat masa dan tenaga kat situ. Lampu ni penting kena 24 hours hala ke baby sebab nak turunkan paras bilirubin through phototherapy and breastfeeding only. Melainkan awak ada masalah penyusuan melibatkan kesihatan awak dan anak, etc baru doktor akan suggest formula milk. Saya stayed 3D2N.