Anak 7bulan tak nak makan bubur nasi

Anak saya esok 7bulan, hari ni bagi bubur nasi tapi taknak makan. Menangis & mengamuk. Hari ni first time bagi dia bubur. Sebelum ni bagi makan cerelac dia okay. Apa patut saya buat ye? Sy risau anak lapar. Atau sy bagi je mkn cerelac? Atau esok sy blend je nasi dengan kentang atau carrot nak bagi ada rasa? Jangan kecam. Sy first mom. Tq

2 Balas

sblm intro cerelac, intro bubur dulu..first thing sbb tekstur. second sbb rasa. its totally different. sbb bby dh terbiasa dgn "rasa" cerelac..so bby tend to reject others food. blh je teruskn bg cerelac but bila cecah 1y dia perlu mkn real food mcm kita...cuma no salt no sugar. kat situ je la jd struggle. boleh cuba buat bubur nasi + sayur hijau dulu. jgn mixed dgn kentang, carrot. sbb dua2 sayur tu kategori karbo . boleh jd sembelit pd bby yg tak biasa makan.

hi mummy, try menu simple ni. bubur nasi mix lobak merah dgn daun sup. letak satu sudu minyak masak. lepas masak, kisar jadi puree.