Anak suka berlari

Hi. Anak saya umur 1 tahun 9 bulan. Memang suka sangat berlari. Dalam rumah sy tak kisah sgt. Cuma saya risau bila bawa keluar, contoh pergi mall. Apa yg sy perasan, bila mall tu ramai org mmg dia akan berlari. Tapi kalau mall tu tenang elok je dia jalan pegang tangan. Sy risau dia terlanggar org atau hilang je. Sy memang bawa dia keluar sekali dua je seminggu sebab saya working mom 😁 Ada ke yg sama mcm anak sy? Atau adakah fasa ni temporary je?

10 Balas

ia normal puan. fasa anak sdg belajar tuk berlari . berjalan ..org biasa kata baru dpt kaki . jd parent kena alert ttg keselamatan anak di tempat awam.nk bwk pergi bersiar siar blh..tp kena ada yg pntau sntiasa supaya tiada yg merbahaya berlaku pd ank..sbb ank br dpt kaki ni kalau trlepas sush nk kejar..dia akan berlari sekuat hati dia tanpa henti sbb seronok sgt..dan make sure ank sntiasa dkt dgn kita .nnti hilang menangis tak berlagu nnti..nk2 dkt publickan mcm2 org tak di kenali akan ada di situ. mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

anak sya 1y2m lari sna lari sini sis dlm rumah sya yg pnt tngok, tpi dkt luar dia pgg tgn erat-ii cumanya klw dia nmpk something attract him dia akan lari p tmpt tu, cth mcm nmpk mainan, big car, baloon basikal msti dia dtg dkt tngok . bagi sya prkara biasa slgi xda yg pelik berlaku 😉

3mo ago

anak sy excited bila org ramai 😅

macam anak saya 1y3m dia start je enjin nak pecut saya angkut masuk carrier dh behave nk pgg tgn bru bg jalan , fasa ni normal je sis nk kata temporary tu x pasti sbb sepupu dulu smpai 3 tahun pantang leka lesap lari.

3mo ago

yg ni peel kita nak pegang dia melawan tau jenis noooo tengah2 alam tu , kang marah org pandang pula

Normal. To minimize kerisauan tu boleh pakai harness. Tolak tepi org nak kata mcm2. Yg takut anak hilang or cedera, yg kena ganti rugi barang2 yg anak rosakkan sbb bebas tanpa kawalan tu later kita juga.

anak saya 1y6m. klau kt luar ke kt mall ke. die punya lari tu mmg pelari pecut 😭 kita nk kejar pon mengah. lpstu xnk dipegang .sabar jela. normal je sis. fasa tgh aktif tgh explore 🥹

3mo ago

iye. makin kejar makin dia lari 😂

Saya pakaikan anak harness yang sekali dengan beg tu…tak la nampak macam pelik sangat orang tengok. Tapi lantak je orang tengok, keselamatan anak kita jugak

3mo ago

Saya beli yang macam ni

Alhamdulillah..anak awak aktif..perlu risau bila anak dok diam xbergerak

3mo ago

iye alhamdulillah cergas budaknya. kalau duduk diam mesti takut dia tak sihat ke 😅

bawa stroller la senang nk shopping

3mo ago

mak aih 😆😂

biasa lah budak 😅