Nak meluah dan bertanya,sy simpan sy rasa sakit..

Anak saya speech delay,baru 3 tahun,tahu2 je lah anak yg speech delay ni perangainya mcm mana..tk reti bercakap tu sudah semestinya,tk pndai menerima smua arahan,masih tk reti bersosial n byk lg..raya hritu sy blik kg sy,anak buah sy ramai..ada yg muda stahun anak sy dh petah berckap,senang kata smua reti berckp kcuali anak sy..ada satu haritu,diorg main2 rmai,ank sy dia tk pndai nk berinterasi jd tiap2 masa dia akan slalu rampas mainan2 dri spupu2 dia..smpai kembang la otak sy ckp jgn itu ini,kongsi sama2,tk bleh cmtu tk bleh rampas2..mcm biasa dia tk fhm arahan n mngamuk n bergaduh dia dgn spupu2 dia..esoknya nk sarapan,mcm biasa sy akn perhati je ank sy bila dgn spupu2 dia,sy perati sbb dia selalu kne pulau dgn yg lain sbb dia lain..ank buah sy sorg dpn2 ckp psl ank sy kt mak dia "dia ni jahat" hnya sbb dia tk reti nk kongsi mainan..sy jd sentap n sebak trus,sy taw dia budak2 tp klu ajar dgn baik tk perlu kata mcm tu..sudahlah ank kena pulau,dikata mcm tu..sy p masuk bilik nangis..nangis smpai sedu smpai suami tnya knpa...apa dosa budak speech delay ni??apa salah dia??sy gagal jd ibu..tp dia yg kena.. #speechdelay #luahperasaan #kesiananakibu

5 Balas

Sebaya ank sy, dan sy fhm perasaan sis mcm mne. Org yg x mengalami x kan fhm sis. Mcm sy , sy bgtau ank sy ada mslh terutama org yg terdekat lagi2 bila kat kg dan diorg memahami. Ank sy jenis gigit org nak2 org kacau mainan dia. Memang sy sediakan mainan dia sbb x nk berebut dgn mainan sepupu dia. Tgk sepupu dia tu umur berapa? Kalau yg besar dlm 7,8 tahun bdk2 fhm, kalau yg kecik2 sebaya dia kena monitor. Mcm ritu dia gigit anak buah menangis ank buah tu, sy bagitau x nk gigit org. Sy ajar minta maaf, hulur tgn. Sy minta maaf dgn parents budak tu, ank akak ipar sebab ank sy still lemah dalam social skill. Org luar sy memang x explain, kalau keluar beraya memang sy perhati ank sy. Skrg memang sy tgh byk kan sensori utk bantu anak sy.

12mo ago

Trima kasih bg tips..boleh sy guna cara sis tu,hrp sy bjaya n tk give up utk ajar dia..