Nak meluah dan bertanya,sy simpan sy rasa sakit..

Anak saya speech delay,baru 3 tahun,tahu2 je lah anak yg speech delay ni perangainya mcm mana..tk reti bercakap tu sudah semestinya,tk pndai menerima smua arahan,masih tk reti bersosial n byk lg..raya hritu sy blik kg sy,anak buah sy ramai..ada yg muda stahun anak sy dh petah berckap,senang kata smua reti berckp kcuali anak sy..ada satu haritu,diorg main2 rmai,ank sy dia tk pndai nk berinterasi jd tiap2 masa dia akan slalu rampas mainan2 dri spupu2 dia..smpai kembang la otak sy ckp jgn itu ini,kongsi sama2,tk bleh cmtu tk bleh rampas2..mcm biasa dia tk fhm arahan n mngamuk n bergaduh dia dgn spupu2 dia..esoknya nk sarapan,mcm biasa sy akn perhati je ank sy bila dgn spupu2 dia,sy perati sbb dia selalu kne pulau dgn yg lain sbb dia lain..ank buah sy sorg dpn2 ckp psl ank sy kt mak dia "dia ni jahat" hnya sbb dia tk reti nk kongsi mainan..sy jd sentap n sebak trus,sy taw dia budak2 tp klu ajar dgn baik tk perlu kata mcm tu..sudahlah ank kena pulau,dikata mcm tu..sy p masuk bilik nangis..nangis smpai sedu smpai suami tnya knpa...apa dosa budak speech delay ni??apa salah dia??sy gagal jd ibu..tp dia yg kena.. #speechdelay #luahperasaan #kesiananakibu

5 Balas

Sebaya ank sy, dan sy fhm perasaan sis mcm mne. Org yg x mengalami x kan fhm sis. Mcm sy , sy bgtau ank sy ada mslh terutama org yg terdekat lagi2 bila kat kg dan diorg memahami. Ank sy jenis gigit org nak2 org kacau mainan dia. Memang sy sediakan mainan dia sbb x nk berebut dgn mainan sepupu dia. Tgk sepupu dia tu umur berapa? Kalau yg besar dlm 7,8 tahun bdk2 fhm, kalau yg kecik2 sebaya dia kena monitor. Mcm ritu dia gigit anak buah menangis ank buah tu, sy bagitau x nk gigit org. Sy ajar minta maaf, hulur tgn. Sy minta maaf dgn parents budak tu, ank akak ipar sebab ank sy still lemah dalam social skill. Org luar sy memang x explain, kalau keluar beraya memang sy perhati ank sy. Skrg memang sy tgh byk kan sensori utk bantu anak sy.

12mo ago

Trima kasih bg tips..boleh sy guna cara sis tu,hrp sy bjaya n tk give up utk ajar dia..

ajar kat rumah jangan rampas brang orang. bila dia tak behave bila main dgn anak2 lain, tarik masuk bilik dan explain. buat sampai dia paham. dah 3 tahun kena ajar batas pergaulan, jangan main rampas mainan dan kena share. sy kalau sepupu ke anak buah camtu mulutnya, sy tegur elok2 jgn cakap camtu, pahamkan budak2 lain. sy tak bg anak sy main dgn sepupu kalau anak sy tak behave. atau anak sepupu tak behave, sy tarik masuk bilik, sy la yg main dgn dia.

11mo ago

Tak sis, banyak saya jumpa depan mata budak speech delay mostly lagi bijak. Anak buah saya 4 tahun baru petah bercakap memang bijak. Anak kawan saya pon speech delay bila masuk tadikaa terus laju membaca, lagi pandai budaknya dari yang lain. So keep positive je.

first skli ibu kena main peranan,kerapkn comunicate dgn anak,and dkt rumah ajar dia supaya tak ambil brg org,atau rampas brg org..buat smpai dia btl2 fhm,tp jgn mrah dia ,ckp slow2☺️sy fhm stuasi sis,kena byk bsabar dlm mngajar anak..jgm stress2 ok..abaikan yg negatif just focus pd anak saja...

11mo ago

tkpe sis,anak sis hnya sis yg tahu mcm mana nk handle ..sbr ok..truskn didik dia tanpa rasa jemu,sy doakn smoga smua dipermudahkn😊

Mungkin sis boleh hantar anak sis ke taska or playschool. Kat situ dia boleh belajar bergaul & berkomunikasi dengan kawan2 sebaya dia. Tgk komen2 sis ada baby. Bila ada baby memang ssh nak fokus pd yg lain. So pada sy tu jelh salah 1 jln yg boleh sis try.

11mo ago

Dh bntr sis,tp tk mmpu..nk masuk bulan ke3 tk dpt hntr sbb tk dpt maintain byr..wlaupun rm400 murah bg org lain,tp kluarga sy tk mmpu..tpksa bhnti hntr..

kene selalu bercakap dgn dia..

12mo ago

Hari2 sis..tp ada masa sy tk dpt borak2 dgn dia sbb fokus kt baby lg sorg bru 4 bulan..tp sy cuba,doakn sy sis,doakan sy bjaya bntu dia..tkde lah sy menangis tiap kli jd mcm tu..