Cara ajar anak

Hi..anak saya dh kenal huruf..umur berapa ibu2 start ajar anak membaca/umur yg sesuai? mcm mna cara ibu2 ajar anak membaca? mulakan dari suku kata ke? Mcm mna ibu2 bahagikan belajar membaca BM, Bi dan iqra? Blh share pengalaman tak 🥺 Terima kasih

7 Balas

3y dh boleh mula. ank sy xsmpai situ lg tp skrg masuk 2y sy kerap ajar phonic dlu..bukak youtube and nyanyi sama2...lama2 ank blh catch up. nombor, huruf abc dan jawi semua dia boleh dh. tiap2 mlm sblm tidur sy ada juga baca bedtime story kt dia..kdg dia mengajuk juga.