ajar anak baca

Mcm mana nk ajar anak 3 tahun - 4 tahun mula membaca?

13 Balas

Sis belikan buku banyak2... Beli ja... Buku colour ka buku number ka abc ka apa2 jaa... Lepastu saja2 sis ambik buku baca kuat2... Buat2 colour2 tulis2... Lama2 anak akan tertarik dan dia akan ikut... Budak2 ni dia selalu curious bila kita buat apa2... Dia berminat nak tahu... Anak saya alhamdulillah dah biasakan dari dia baby, 3 4 bulan... Saja2 saya akan baring sebelah dia pegang buku baca kat dia tunjuk gambar... Sampai sekarang dia dah 3tahun, dia memang suka dengan buku... Tak perlu suruh, dia akan ambil sendiri nak buat kerja sekolah dia kata... Kalau dia tak tahu dia akan tanya... Paling tak pon dia akan ajak teman dia... Abc 123 alif ba ta dia dah boleh baca, dah ingat dah hafal... Setiap minggu suami saya akan beli 1buku untuk dia... Jangan suruh anak baca buku... Kita kena ambil buku ajak dia baca sama2... Insya Allah... Sis boleh tengok2 buku keluaran MommyHappy... Saya ada jugak beli buku disitu dan agak menarik untuk anak2... Semoga anak sis jadi anak yang berjaya 1 hari nanti yaa?

8mo ago

Anak ada tengok tv atau video lagu kanak2 english maybe… Takpa… kita cuma kena banyak bersembang cakap dengan anak… Anak no 2 saya still speech delay… banyak bunyi tapi masih bahasa baby… ada la certain word yang dia boleh sebut… insyaAllah kita usaha lebih hasil pon akan cantik…

membaca sambil bermain, kanak2 usia 3 tahun ni lebih seronok bermain dari fokus membaca..anak saya 3 tahun baru belajar kenal huruf,nombor,warna dan huruf jawi..tapi doa mkn masuk tandas dia dah blh baca sebab abg&kakak bnyk ajar dia..mulakan dgn membeli buku2 membaca yg menarik minat anak2...

Kenal huruf dlu.. Ank saya 5tahun bru saya ajar kenal huruf.. 6tahun ajar suku kata dan membaca.. 7tahun insyaAllah lancar membaca.. 3,4tahun...saya ajar kenal warna.. Kenal benda dlu..

Knal huruf dlu.. Lps tu ajar mngeja.. Blh beli buku mngeja n flash card utk knal huruf.. Mngeja yg ssnang2 dlu baru yg susah.. Blh ikut kat buku belajar membaca byk dijual..

sy start dgn bacalah anakku, buku legend .. dri tahun 90 an, ade 8 buku satu set, buku 1 sgt mudah dan simple , ank akn lebih tertarik sgt sesuai utk ank 4 thun ke atas. slow2 ya

Masa baby sehingga umur sekarang 2 yrs, sy nyanyi lagu2 abc, 123 melalui utube, skrg umur 2 yrs, suda knl huruf, no, binatang,warna

Bila ajak membaca..anak ckp dye pandai ! anak ambil buku dan baca sorg2..Apa perlu saya buat?

6mo ago

dari kecil dah biasakan anak mendengar /melihat dari buku..sis akan bacakan tepi anak..die akan tengok je mcm faham... sampai ke besar nak masuk 3tahun ,bijak menyebut dan mengenal bentuk ,warna dll..?

kena sebut prlahan2 spaya mreka dpat tngkap dialog dgn tliti?

Belikan buku yang banyak gambar dan berwarna. Insyallah lama2 anak2 akan faham

kene sebut perlahan supaya anak boleh ikut