Ajar anak membaca.

Salam. Ibu2 ajar anak membaca start umur brapa ya? Dan bagaimana nak bagi mereka minat membaca? #ingintahu

10 Balas

umur 3 tahun dah boleh start ajar mmbaca sis. sy dah start ajar anak sy mngenal abc 1-10 warna bentuk & lain². skarang umur dah 3 tahun dah pandai mengeja cuma belum pandai membaca lg. rasa seronok pula bila tengok anak menunjukkan minat dlm pelajaran 🥰

2y ago

Terima kasih atas responnya sis. Tahniah 😊

nurse anak saya selalu pesan, jangan ajar baby membaca, ajar dia komunikasi. itu yang penting supaya dia boleh berkomunikasi dgn kita. kita masih boleh sediakan buku untuk menarik minat anak, tapi bukan ajar abc sebelum masanya.

Waalaikumsalam..Dari bby lg dh dedahkan anak dgn buku,,bgi pensel biar dia menulis... skrg anak umur 4 tahun dah boleh membaca.. Bila anak dh pndai membaca,, auto minat utk membaca akn timbul..

Salam. Dari baby dah beri buku dan baca kan buku. Masa baby boleh beri buku yang jenis kain tu. Nak bagi minat membaca kerap ambil buku dan tunjuk pada anak isi kandungan buku.

Sy start umur anak 5tahun ajr dia mengeja dlu slowly dia akn bole membaca Dan dlm Ms yg sme bgtau sebutan penuh setiap perkataan yg diajarkn eja td slmt mencuba

dari baby dah dedahkan dgn buku. baca bedtime story sebelum tido. nanti dia akan minat sebab kita selalu membaca dgn dia

Start 4 bulan dah boleh mula bacakan buku pd anak utk pupuk dia minat dgn buku

Saya start dari baby sekarang ni . Bedtime story . Flash card dengan baby .

dri baby du boleh dn kita pun kena baca buku sama2 dgn anak ...

seawal yg bole