Hi semua.

Anak saya dah 3 bulan lebih. Dia Masih gengam penumbuk Dan taknk ambil barang2 mainan dekat dngn dia. Normal ke? Mcm2 mainan dh saya beli untuk tarik minat dia. Tapi sikit pun tknk hulur tangan tu gapai.

2 Balas

anak sy 4 bulan nak masuk 5 bulan baru dia nak genggam benda. sblm ni bg kain dia ok. teether pun sy bantu kan dia. puan dah tak pakaikan mitten pada anak kan? puan guna jari puan bg dia genggam ya. insyaAllah dia akan biasa. kerapkan offer dia sesuatu utk pegang dan capai ya. kalau dia maaih belum nak capai dan genggam, boleh mainkan dia dgn flashcard utk daya penumpuannya dan visual. Buat suara menarik juga.

2y ago

saya tak bgi pakai mitten lps 2 minggu lahir mmg tkpakaikan dah. flash card pun tiap hari juga dngn dia. terima kasih puan atas cadangan. nanti saya akan kerapkan lagi offer dia mainan

Boleh try bagi baby main atas play gym yang ada mainan sangkut kat atas & piano kat kaki. Boleh juga bagi soft toys yang ada texture. In sha Allah akan bantu stimulate tangan kaki dia. Buat juga tummy time.

2y ago

playgym beli Dari umur sebulan dkt shopee hahah tngok je bnda alah tu atas kepala. toys pun bnyk yg ada mcm2 texture and colourful tp satu pun tknk pegang. gerammm jerrrr. myb lambat sikit kot harap2 better lah lps2 ni 😭tummy time hari ke 20 dh kalih badan sbb taknk menerap. asal buat tummy time mesti culas pusingkan balik badan. InshaaAllah lpsni kena banyak lagi lah tummy time dia. thanks mommy bagi cadangan 💕