Cara bby makan

Saya ada bby 7m+. Mcm mana nk ajr dia pgg makanan n cuba masuk dlm mulut? Sbb tiap kali sy letak makanan dpn dia. Dia mmg tknk pegang. Sy letak dia jari dia pn dia tknk gengam. Kalau mainan/remote semua boleh pegang. Kalau bola kecik tu pandai dia masuk mulut. Ada idea tak?

3 Balas

Masa first time bagi makan tu jangan ada tv atau phone. Waktu makan focus pada makananz Atau pun mommy boleh bg dia pilihan ada yg dalam mangkuk ada yg di atas meja makan, letak sekali 2-3 sudu atas meja

1y ago

Faham. Pernah try letak buah dan potong ikut kesesuaian . Tp dia hnya tengok 🥲cuba amik tgn dia and letak kt makanan.Dia pulak cuba lepaskn tgn

Latih sensory anak. Kadang memang begitu. Anak nak bersuap. Tapi kalau anak saya masa umur begitu dia nak suap apa yang menarik dia nak makan macam buah²

maybe dia tak biasa dgn texture tu. cuba buat aktiviti sensory pegang beras, benda sejuk etc

1y ago

Ok noted . Cuba nnt tq awak