3 bulan masih belum tummy time

Baby saya tak suka tummy time. Setiap kali buat TT dia menangis melalak. Bila angkat baru dia okay. Kalau dukung kepala dia kuat je tapi bila meniarap dia malas angkat kepala. Takpe ke kalau lambat tummy time? Lagi satu, dia kurang berminat nak capai mainan kat depan mata dia. Dia lebih suka hisap kedua2 tangan masuk mulut sambil tngok mainan tu. Normal ke baby 3 bulan belum interaksi dgn mainan? Please help. What should i do?

3 Balas

takpa, cuba je walaupun seminit dua setiap hari. cuba letakkan bantal tinggi juga utk biasakan dia. 3 bulan mmg belum fasa berinteraksi dgn mainan. nak grab benda pun dia masih belum pandai. visual dia pun masih terhad. itu normal. mula dari 3 bulan dia akan main dgn tangan sbb itu yg paling dekat dia nampak dan menarik bagi dia. bykkan lagi pembacaan tentang fasa perkembangan baby apa yg normal. dlm apps ni pun byk info yg boleh dicari. jadi mak ni kita kena rajin gali ilmu disamping bertanya juga

1y ago

Sya 1st time mother, umur bayi kita sama 😊 sama la kita even da bnyak buat research rasa nak betanya jga sbap nak taw mcm mana perkembangan bayi yg lain. Xsalah pun betanya, sya pun xputus2 soalan dngn orng lain. Syukur la ada platform ni. Ramai mom's yg xlokek ilmu. Btw, don't worry bulan depan insyallah bby awak da dpt buat da tu. Cuma selalu buat training biar la sekejap2 at least ada untuk train muscles bby. bby sya pun ngis je bila buat tummy time masa umur 2 bulan tapi hari ni dia da unlock another milestone da blh meniarap sendiri, alhamdulillah. Kuatkn semangat mummy, xlama lagi bby da blh buat tu. Kalau pasal mainan, sya kerap tlng bby sya untuk buka jari dia spya dia taw mcm mana nak gengam mainan. Kalau dia lepaskan cuba buat lagi. Bby sya dalam 2minggu baru pandai pegang mainan n theeter dia.

sy bt tummy time dr dia usia 2 mggu lg.dlu mmg dia mngis...tp xpe...bt je...bt brpe minit...agkat la...lme2 dia terbiasa la nnti...sy bt 2 kali shri...stiap kli lpas mndi....smbil2 urut sis bg la dia tummy time...skrg nk msuk 4 bln dh...3 bln 10 hari dh bleh meniarap...kalu ank ngis sis kena tahan la skjp dgr dia ngis...awal2 mmg dia xbiase..lme2 insyaAllah ok la..gud luck sis....

Same dgn bby sy . Dah nk masuk 5bulan tk suka tt . Klu tt je mesti nangis tknk . Tp klu diri kan dy suka , masuk dlm walker laju je tolak bdn tuu . Klu buat tt , dan2 tkmauu nangis mcm kne sebat 😅