Anak lambat cakap

Anak saya dah 1tahun 10bulan, anak sulung, normal ke still lagi tak pandai cakap? Saya ajar dia sebut perkataan dia tak mahu ikot. Kalau dia nak something dia akan tarik tangan saya nak tunjuk apa dia nak. Setakat ni dia boleh sebut mamam yg saya faham. Anak saya ni aktif, kalau dia main tu bising mulut dia. Nyanyi ikut bahasa dia. Paling stress bila orang sekeliling cakap kami as parents yg taknak ajar dia bercakap. Diorang tak nampak macamna struggle ye kami ajar anak bercakap, belikan buku cerita, flash card, kamus bergambar. Lepastu dok bandingkan anak orang lain cepat cakap laa apa laa. Ada cara tak ibu2 nak anak cepat cakap?? Cakap yg basic dah okay laa.

10 Balas

Jangan pedulikan mulut orang lain. Tuhan tahu usaha yg awak buat yg terbaik utk anak awak.You can do it mummy.Banyakkan berdoa