speech delay

my firstborn lelaki, baru masuk 2 tahun tapi susah nak dengar dia cakap. 2 patah perkataan cuma Allahakbar, tu pun sekali je. lebih suka tunjuk dan tarik orang untuk nak sesuatu. semua kaedah saya dah buat. bercakap dari dia baby, ajar depan cermin, bacakan buku, name it semua dah. kadang saya stress orang salahkan saya sebab tak ajar anak bercakap. suami pun hari-hari ajar dia bercakap. itupun ikut mood dia, ada hari senang ajar ada hari dia tengok je muka kita. orang cakap anak saya hyper aktif sebab tu lambat cakap. yeke? mintak pandangan kalau2 ada situasi macam saya. thanks.

6 Balas

Sama mcm saya sis. Anak sy 2thun 2bulan masih xdpt nk panggil mak ayah Tapi bila kt buku dia cakap mak ayah 😆 xdpt nk berkomunikasi dua hala.. tpi ada arahan yang dia faham ada yang tak. So far xde masalah berkawan tpi tulah. Skrg kena refer terapi utk bantu dia bercakap. Dr kata speechdelay.. tapi mana mana pg org ckp sama anak lelaki biasanya lmbt. Lg kalau xde adik beradik. Duduk jauh dgn org.. entahlah.. doakan anak sy boleh bercakap mcm biasa yaaa.. penat kena kecam org salahkan sy xajar anak bercakap.

2y ago

Haa kann. Skrg sy kena refer pakar sbb dia dah msuk 2 thun hanya 1 word with meaning and kurg fokus.. pening haihhh . Hari hari duk bercakap dgn dia kdg2 smpai menangis suruhh dia ckp 😂😂

tak juga sis, org cakap anak lelaki ni lmbt sikit cakap, xmcm anak perempuan. insyaAllah xde apa2 , anak sy lelaki mcm ank sis juga perangainye .. sekurangnye anak kite ade juga bunyi, yg mcm anak kakk sy langsung xbunyi😂 umur tiga tahun baru bercakap.. nurse kk xde bg date untuk jmpe doktor ke? mcm sy die ade bg date untk jpe doktor sbb tkut speech delay tu, tp sy x pergi 😅😅 mgkin next time.

2y ago

nurse bagi masa kalau sampai 2 tahun 5 bulan masih sama terus refer pakar. nurse pun tak boleh keluar surat suka hati takut depa yang kene marah 😂

sis,cuba buat back to nature .anak kedua sy lambat jgk bcakap dulu.pastu sy try tips dari doc,bwk anak ke pantai kalau boleh every weekend.kalau susah pantau,boleh bwk ke taman..biar je dia explore main.sambil tu ckp kt dia tunjuk pokok,main pasir etc.alhamdulillah anak sy dh boleh bercakap,byk vocab skrg even pelat sikit

2y ago

insyaAllah saya usahakan. tq sis.

Anak buah sy smua mula bercakap 3-4tahun. Alhamdulillah skolah cerdik dah darjah 2 yg sulung tu. Hahaha. Dulu alien lama gakk.. sabar je. N slalu ajak berbual.. janji dia faham ap kita cakap. Sebenarnya dia nak ckp mungkin kurang confident

2y ago

tq sis. kadang tengok anak orang lain petah bercakap buat saya rasa down sangat. tapi saya tak pernah salahkan anak.

mommy dh jumpa doktor consult? dptkan pandangan doktor.. sb kita tak boleh diagnose suka2 hati dia jenis apa.. setiap ank timeline perkembangan dia berbeza.. ada ank cpt ada ank lambat. dptkan nasihat pakar..

2y ago

paling utama mommy kena kuat ye.. jgn putus asa sentiasa komunikasi dgn ank sentiasa berckp dgn dia org ckp ank sulung ni lambat serba serbi sb takda kawan/adik beradik utk dia tgk n jdkan ikutan.. kurgkan dia layan tv/gadget buat waktu sekarang

Ank sulung sy pun sama,, umur 6tahun msa hntar sekolah bru dia ada pancar bercakap,sblum tu mmng sy sorang ja faham dia cakap bahasa alien dia🤣🤣

2y ago

huhu.. semoga dia membesar dengan baik ya sis ♥️