Anak lambat cakap

Anak saya dah 1tahun 10bulan, anak sulung, normal ke still lagi tak pandai cakap? Saya ajar dia sebut perkataan dia tak mahu ikot. Kalau dia nak something dia akan tarik tangan saya nak tunjuk apa dia nak. Setakat ni dia boleh sebut mamam yg saya faham. Anak saya ni aktif, kalau dia main tu bising mulut dia. Nyanyi ikut bahasa dia. Paling stress bila orang sekeliling cakap kami as parents yg taknak ajar dia bercakap. Diorang tak nampak macamna struggle ye kami ajar anak bercakap, belikan buku cerita, flash card, kamus bergambar. Lepastu dok bandingkan anak orang lain cepat cakap laa apa laa. Ada cara tak ibu2 nak anak cepat cakap?? Cakap yg basic dah okay laa.

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Budak2 tak sama , tapi kalau tk normal umur 3tahun takboleh becakap lg , kalau jmp pakar pun sama juga banyak kan becakap dgn dia walaupun dia buat tktau je kita ckp sebenarnya dia mendengar cuma tak pndai nak mengeluarkan suara ikut pekataan yg kita ckp Sis kalau becakap dgn dia cakap tu bg jelas dan sebiji sebiji bagi dia dengar inshaAllah lama2 boleh la tu , slow2 jgn terlampau paksa sangat ,buat tenang je , anak saya pun mcm tu biasa la mulut org selalu bandingkan dia dan sepupu dia 10bulan dah boleh ckp , anak saya dia boleh ckp tp dia tkmau becakap

Baca lagi

sebijik anak 1st sy jenis tarik tgn...masa dia 3 tahun bru da mula buat ayat..mertua siap kata anak asyik main utube je tu tak pandai ckp...kdg bengang jugak sbb kte je tau mcm mana nk ajar dia bercakap...xpe sis..anak 1st kan ...anak sy pn 2y mcm tu bru nak mula sebut2

sebijik anak 1st sy jenis tarik tgn...masa dia 3 tahun bru da mula buat ayat..mertua siap kata anak asyik main utube je tu tak pandai ckp...kdg bengang jugak sbb kte je tau mcm mana nk ajar dia bercakap...xpe sis..anak 1st kan ...anak sy pn 2y mcm tu bru nak mula sebut2

VIP Member

Xpe,slowly jer sis..tp bnyk kn jer bawa ank bercerita sambil tunjuk kan gambaran sebenar..contoh itu burunh terbang,bagi tunjuk burung sedang terbang..Ank sya yg ke 3 skrg umur 2thn 11bln,,bru nk kuarkn perkataan,bila nk susu ank sya cuma sebut su,,su.. #IbuJagaIbu

anak sulung saye dah 2thn 5bulan tak jelas lagi dia bercakap but saye buat biase je janji kita ade ajar dia cakap pasal bidak ni lain2 tak semua same ada yg cepat ade yg lambat

slow2 sis...budk2 br nk berkembang..klu dy fhm pe kt ckp tu ok lg..nt mse tca klinik ble tny pndpt nurse..klu de mslh diorg akn tny doc.sme ada prlu refer speech [email protected] x..

Jangan pedulikan mulut orang lain. Tuhan tahu usaha yg awak buat yg terbaik utk anak awak.You can do it mummy.Banyakkan berdoa

cuba try urut² blkg telinga die sis..ade bidan ajar sy..nk bg rangsang saraf die..sy bt cmtu kt ank

VIP Member

Slowly. Janji kita sendiri rajin cakap dengan anak. Make sure masa cakap tu ada eye contacts.

boleh bawak jumpa doktor paed sis untuk tgk perkembangan anak